Noctua NH-L12S review

 

Temperatura si zgomot

 

Noctua precizează clar, in recomandarea TDP pentru NH-L12S, ca nu este un cooler pentru overclocking si ca trebuie folosit cu grija pe procesoarele cu TDP mai mare de 95W. Eu folosesc un i7-5960X, care are un TDP nominal de 140W, iar in overclocking atinge 265W, astfel ca mă voi limita la testarea la 140W, deoarece oricum am sărit peste recomandările Noctua.

Cele 3 scenarii de test sunt evidențiate mai jos, in grafice. Am testat cu ventilatorul dedesubt, așa cum este livrat, dar si cu el deasupra radiatorului, pentru comparație.

Am folosit Noctua NH-D15, ca etalon suprem al producătorului.

 

RPM Auto

Am lăsat ventilatorul sa lucreze așa cum ii dictează placa de baza. Astfel, turația a variat intre 950rpm si 1400rpm, iar zgomotul a fost inexistent. Si nu am folosit adaptorul pentru silențiozitate.

Noctua NH L12S auto

Partea mai interesanta este montarea ventilatorului deasupra radiatorului, moment in care turația de lucru scade, reducând si zgomotul.

 

RPM Silențios

Pentru răcirea maxima, dar silențioasă, ventilatorul Noctua NF-A12x15 a fost setat la 1550rpm.

Noctua NH L12S silent

Pe de alta parte, instalând ventilatorul deasupra radiatorului, turația maxima este 1740rpm, iar zgomotul 39.3dB, devenind silențios la rotație maxima.

 

RPM Maxim

Cu ventilatorul la 100%, beneficiem de performanta maxima a cooler-ului, însă cum stăm la capitolul zgomot?

Noctua NH L12S max

Măsurătorile au relevat un sunet de 41.6dB, care nu va fi deranjant, mai ales ca nu se va auzi mai nimic, din carcasele bine antifonate. Cu ventilatorul deasupra, zgomotul scade la 39.3dB, ceea ce este perfect silențios.

 

« Prev
5/6 Next »

Cele mai citite