AMD Ryzen 2700X, 2700, 2600X review – Zen+ in acțiune

 

Ryzen 2000 vs Ryzen 1000

 

Cele mai importante diferențe intre cele 2 generații Ryzen sunt următoarele:

1. Zen+ a derivat din arhitectura Zen, oferind o micșorare a procesului de fabricație, de la 14nm la 12nm. Aceasta schimbare ar aduce un avantaj de 10-15% in comportamentul tranzistorilor, oferind frecvente mai mari pentru CPU si consum mai mic.

AMD a umblat puțin si pe la arhitectura. Pentru creșterea performantelor Ryzen 2000, producătorul a redus următoarele latenţe:

- 13% pentru L1 Cache

- 34% pentru L2 Cache

- 16% pentru L3 Cache

- 11% pentru RAM.

In plus, IPC (instructions per clock), pe un singur nucleu, a primit o accelerare de 3%.

 

2. Seria 400 = Platforma cuprinde noile cipset-uri X470, B450 si A420, care sunt similare cu frații mai mari, din seria 300, însă au primit optimizări in ceea ce privește compatibilitatea si performanta memoriei RAM, dar si rezolvarea altor probleme, descoperite la cipset-urile anterioare.

 

3. Frecvente mai mari = Ryzen+ lucrează la frecvente mai mari decât antemergătorii lor. Acest fapt se datorează, printre altele, micșorării tranzistorilor la 12nm, dar si unor modificări arhitecturale, implementate de AMD.

 

4. Precision Boost 2 = aceasta tehnologie a fost introdusa odată cu APU-urile recent lansate, iar AMD a specificat ca va fi integrata si in următoarea generație Ryzen.

Primele Ryzen beneficiază de Precision Boost (PB), o tehnologie care modifica frecventele nucleelor, pentru a obține cea mai buna performanta, raportat la triunghiul: temperatura, curent, frecvență. Mai precis, PB găsește raportul optim intre cele 3, iar apoi încearcă sa-l mențină, incrementând frecventa in pași de 25MHz. Exista 2 moduri de lucru, respectiv pentru aplicații care utilizează maxim 2 nuclee si unul pentru când lucrează mai mult de 2 nuclee. Aici exista o limita, AMD impunând o frecvență maxima mai scăzută, in cazul utilizării a mai mult de 2 nuclee.

Noile Ryzen integrează Precision Boost 2, care funcționează tot in triunghiul temperatura-curent-frecvență, însă elimina cele 2 scenarii, crescând frecventa oricărui număr de nuclee, in funcție de cerințele momentului, pana se atinge una dintre cele 3 limite.

 

5. XFR2 = oferă un plus de frecventa procesoarelor cu sufixul X, atunci când acestea nu ating limita de temperatura. Mai exact, Ryzen 1000X primește 100Mhz, dar numai pentru câteva nuclee. La fel ca Precision Boost 2, XFR2 elimina barierele si accelerează, cu 200MHz, orice număr de nuclee.

 

6. Eficienta energetica = datorita trecerii la 12nm, a crescut si eficienta energetica, oferind consum mai mic pentru noile Ryzen.

 

 

« Prev
2/6 Next »

Cele mai citite