MSI B450 Tomahawk review

 

Aspect si construcție

MSI B450 Tomahawk este o placa de baza ATX, bazata pe cip-ul AMD B450, care face parte din categoria de mijloc, a platformei AM4. PCB-ul este negru si prezinta un model cu linii albe, unele mai groase, altele mai subțiri, care-i conferă o nota de originalitate.

MSI B450 Tomahawk

Radiatoarele sunt generoase, atât cel de pe VRM, cat si cel de pe cipset, ambele având forme foarte interesante, in ton cu apartenența militară a plăcii. VRM-ul are 6 faze, nefiind orientat spre overclocking extrem, iar alimentarea CPU vine de la un singur conector de 8 pini.

MSI B450 Tomahawk VRM

Avem la dispoziție 4 sloturi de memorie DDR4, care pot susține maxim 64GB, la viteze de peste 3466MHz. Sloturile nu prezinta armura sau alte îmbunătățiri fizice, toate acestea contribuind la păstrarea unui preț mic al plăcii. Totuși, MSI a integrat tehnologia DDR4 Boost, care accelerează memoria, oferind performanta îmbunătățită a acesteia si, implicit, a sistemului.

MSI B450 Tomahawk top

Pentru determinarea problemelor la pornire, placa beneficiază de EZ Debug, care consta într-o grupare de 4 LED-uri, atașate de CPU, VGA, DDR, Boot. Astfel, putem afla imediat care componenta nu funcționează corect, in secvența de pornire a sistemului.

Imediat sub socket-ul procesorului, se afla un slot M.2. Acesta suporta toate tipurile de SSD-uri (SATA & PCI-E) cu lungimea maxima de 110mm (22110). Lipsa unor canale PCI-E, fata de X470, induce lipsa unui alt slot M.2.

Avem la dispoziție doua sloturi PCI-E x16, dintre care unul funcționează electric doar X4, deci putem construi un CrossfireX, însă limitat in viteza. De SLI nu se pune problema, B450 nesuportând aceasta tehnologie. Pentru alte placi de extensie, exista si 3 PCI-E x1.

MSI B450 Tomahawk bottom

De sunet se ocupa un cip Realtek ALC892, capabil de 7.1 canale. Partea audio este separata de restul PCB, pentru a evita interferentele.

In partea inferioara a plăcii, găsim extensii pentru USB, audio si un port serial (COM1), care pot fi transferate pe carcasa, in caz ca suporta aceste porturi.

In total, placa oferă 6 extensii, cu 4 pini, pentru ventilatoare.

B450 Tomahawk prezinta 6 porturi SATA3, din care 2 sunt verticale si 4 orizontale. Trebuie sa știți ca utilizarea unui SSD M.2 dezactivează porturile 5 si 6, cu care împarte magistralele PCI-E.

MSI B450 Tomahawk SATA

Ca ieșiri atașate, ne sunt oferite 1x PS/2, 2x USB 2.0, 1x DVI, 4x USB 3.1, 1x HDMI, si 6 porturi audio, analogice. Conexiunea de rețea este Gigabit si este patronata de un cip Realtek 8111H.

MSI B450 Tomahawk interfaces

Pe verso, placa are un backplate care împiedică îndoirea acesteia, la atașarea cooler-ului.

MSI B450 Tomahawk back

 

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite