ASRock Z77 Extreme4 review

 

Aspect si constructie

Placa vine ambalata intr-o cutie neagra, care evidentiaza tehnologia XFast 555, fara a prezenta vreo imagine a produsului.

ASRock-Z77-Extreme4-cutie

Spatele cutiei insista pe XFast 555, dar ofera o imagine cu placa si prezinta alte cateva tehnologii integrate.

ASRock-Z77-Extreme4-cutie-verso

Deschidem cutia si scoatem continutul. Ca accesorii, ASRock a oferit 2 cabluri SATA, panoul dorsal pentru carcasa, un conector SLI, manualele placii si CD-ul cu software.

ASRock-Z77-Extreme4-accesorii

Cam putin pentru o placa dotata cu atatea porturi/sloturi.

ASRock Z77 Extreme4 are un aspect simplu, atat PCB-ul cat si sloturile fiind de culoare neagra.

ASRock-Z77-Extreme4   ASRock-Z77-Extreme4-verso

Chiar si radiatoarele VRM sunt negre, singura pata de culoare fiind radiatorul de pe chipset.

 

Socket si memorii

Socketul, produs de Foxconn, este dispus la distanta de cele 2 radiatoare pentru VRM si de sloturile de memorie, astfel incat sa putem folosi un cooler mai mare, daca avem nevoie.

ASRock-Z77-Extreme4-superior

Se observa ca si distanta pana la primul slot PCI-E este mare, ceea ce imi sugereaza ca eventualul cooler masiv va avea ventilatorul in partea de jos. La baza superioara a placii gasim alimentarea de 8 pini si 3 alimentari pentru ventilatoare.

[poza VRM]

VRM-ul beneficiaza de 12 faze (8+4)  digitale, iar condensatorii sunt suflati cu aur, pentru durabilitate crescuta. Am vazut, in specificatii, suportul pentru procesoarele XEON, ceea ce este excelent pentru o placa desktop. Inainte de sloturile PCI-E gasim inca 2 alimentari, de 3 pini, pentru ventilatoare.

Sloturile de memorie, 4 la numar, sunt toate negre. Langa acestea gasim alimentarea de 24 pini a placii, plus o extensie USB 3.0, pentru carcasele care ofera porturi pe partea frontala.

ASRock-Z77-Extreme4-memorii

Cantitatea maxima de RAM este de 32GB, la viteze de 2800MHz. Memoriile sunt unbuffered si fara ECC, insa suporta tehnologia Intel XMP 1.3. ASRock nu a dedicat o solutie digitala de alimentare pentru memorii. Totusi, prin tehnologia XFast RAM, se poate utiliza toata memoria PC, chiar daca sistemul de operare pe 32biti nu recunoaste decat 3GB.

 

Sloturi extensie

Extreme4 ofera 2 sloturi PCI-E 3.0 x16, pe care le putem folosi pentru SLI / Crossfire (x8-x8), precum si 2 sloturi PCI-E x1,pentru alte placi adiacente. Al doilea PCI-E x16 este flancat de 2 sloturi PCI, care mi se pare ca nu se mai incadreaza in atmosfera moderna a placii.  Personal, la acest nivel, as fi ales cel putin inca un PCI-E x16 (pentru 3-way SLI), avand in vedere destinatia placii de baza.

ASRock-Z77-Extreme4-sloturi

Slotul principal PCI-E x16 suporta o placa grafica dual-slot fara a incomoda alte componente. In caz de SLI, placa, din al doilea slot PCI-E x16, va acoperi un PCI, iar daca lungimea acesteia va fi peste 12.5 cm, va obstructiona si 4 interfete SATA.

La baza placii gasim un conector audio HD, 1 extensie pentru port serial, 3 extensii USB 2.0 (pentru inca 6 porturi), o alimentare pentru ventilator, afisajul digital si butoanele de pornire/oprire si reset.

Afisajul digital ofera codurile de stare ale placii, dar numai la bootare, apoi se stinge. Nici iluminarea butoanelor nu ramane activa. Se poate observa ca toti condensatorii de pe Z77 Extreme4 sunt suflati cu aur.

 

Chipset

Chipsetul Z77 este racit de un radiator pasiv, de dimensiune medie. Vom vedea cum a facut fata solicitarilor.

 

Stocare

ASRock a instalat interfetele SATA la coltul placii. In acest fel nu vor fi acoperite de placa grafica principala. O idee buna a producatorului.

ASRock-Z77-Extreme4-stocare

Avem la dispozitie 8 porturi, respectiv:

- 4x SATA2 si 2x SATA3 controlate de chipsetul Intel Z77, capabile de RAID 0, 1, 5, 10

- 2x SATA3 atasate prin controllerul ASMedia ASM1061

Toate porturile suporta Hot Swap.

 

Interfete

Pentru periferice, avem la dispozitie 1x PS/2 combo, 4x USB 3.0 (2x Intel, 2x ASMedia), 2x USB 2.0, 1x DVI, 1x VGA, 1x HDMI, 1x eSATA3, 1x RJ45, 1x iesire SPDIF, 5x iesiri jack analogice.

ASRock-Z77-Extreme4-interfete

ASRock a atasat si un buton pentru resetarea BIOS-ului, in caz de nevoie. Cele 3 interfete video pot fi folosite simultan, daca avem un procesor Ivy Bridge. In locul liber de deasupra portului HDMI, ar fi incaput o interfata DisplayPort sau alte porturi USB 2.0.

Placa de sunet este Realtek ALC898, capabila de 7.1 canale, iar placa de retea este Broadcom BCM57781 gigabit.

 

« Prev
3/15 Next »

Cele mai citite