ASUS Vulcan review - castile silentioase

Rezultate

Cea mai importanta calitate a oricarui dispozitiv audio este felul in care acesta reda sunetul, si in aceasta zona Vulcan se descurca destul de bine. Nu genial, dar cu siguranta placut. Aceste casti au un sunet ceva mai cald decat ASUS Echelon, cu un bas mai discret, medii mai puternice (care din nefericire sufera de distorsiune la volume mai mari), si inalte clare dar cam ascutite.

Bas

Din pacate, basul este cea mai mare slabiciune a lui Vulcan, sunand oarecum sec si infundat. Daca il comparam cu joasele de la Echelon, nu are impact aproape deloc, desi este mult mai clar, chiar si la cele mai joase frecvente. Cred ca, daca vreti sa maximizati performanta acestor casti, un egalizator este obligatoriu.

Nu putem sa nu mentionam faptul ca basul este limpede insa, detaliu foarte important. Beat-urile sunt mai usor de distins iar, spre deosebire de Echelon, tranzitioneaza mult mai lin inspre medii. Acest fapt face joasele sa nu sune atat de izolat, comparativ cu cele de la Echelon.

Medii

Mediile sunt destul de calde, in orice caz mai calde decat neutru, si sunt destul de pronuntate, mai ales in comparatie cu mediile lui Echelon. Prezenta unei game de medii mai pronuntate nu inseamna ca vor fi si clare, insa, intr-adevar, uneori devenind cam amestecate.

Inalte

Inaltele sunt cam ascutite comparat cu cele de la Echelon, dar mult mai placute la auz, pentru ca isi mentin claritatea. Nu vei avea inalte care iti faca urechile sa sangereze. Exista si aici putina dispersie la inalte, dar nu atat de multa incat sa fie suparatoare.

Jocuri

Nu cumparam, insa, casti de gaming ca sa ascultam muzica, le cumparam pentru jocuri, nu? Deci cum se descurca Vulcan cu jocurile?

O sa spun doar atat: se vede ca Vulcan a fost facut pentru jocuri. Basul oarecum sec si discret e destul de imersiv uneori, desi exploziile suna ca si cum s-ar petrece undeva departe. Acest fenomen e destul de disonant in clipa in care explozia cu pricina mi-a decontat jumatate din figura in clipa precedenta.

Mediile mai pronuntate ajuta pe gamerii competitivi, iar inaltele clare permit auzirea clara si distingerea detaliilor fine precum pasi, sarituri, reincarcarea armelor, etc. Pe de alta parte cand joci ceva gen Battlefield, armele tind sa sune ca si cum ar fi de jucarie uneori.

Filtrand sunetul castilor prin Dolby Digital Home Theater (inclus cu softul ASUS Xonar Phoebus) putem sa amplificam soundstage-ul limitat al lui Vulcan si sa dam ceva mai multa putere basului, adaugand astfel mult la imersiune. Da, pierdem astfek din claritate, dar cred ca ce obtinem in schimb merita.

Izolare Fonica Activa

Asus a creat o pereche de casti care dispun de izolare pasiva buna, dupa care au pus basca si un sistem activ.

ASUS Vulcan - Earcup inside

Toata izolarea fonica de care ai avea nevoie

Izolarea fonica activa a lui Vulcan foloseste doua microfoane alimentate de o baterie AAA care identifica zgomotul de fundal si il inlocuiesc cu un brum foarte subtill, care se aude cel mai puternic la volum mic(unde este relativ suparator), dar dispare la volum mai mare.

Problema cu izolarea activa, insa, este faptul ca are un impact asupra randamentului audio total, reducand considerabil fidelitatea basului. Efectul general asupra sunetului este atat de negativ incat nici un egalizator nu il va putea echilibra.

Microfon

Am mentionat mai sus microfonul in forma de "katana", al carui mijloc din plastic cauciucat ii permite sa se indoaie putin. Nu este, insa, atat de flexibil ca microfonul de la Echelon, si desi este detasabil, este aproape imposibil sa gasim un inlocuitor.

As spune ca microfonul are o calitate audio decenta. Nu e fantastica, dar e acceptabila. Partea buna la acest microfon e ca elimina bine zgomotul de fundal. Isi face, deci, treaba in chaturi normale, unde se aude limpede, fiind mai mult decat suficient pentru gaming.

 

« Prev
6/8 Next »

Cele mai citite