Asus Rampage IV Black Edition review - absolut uimitoare

 

Aspect şi construcţie

Cum negrul este una dintre culorile preferate ale multora, ambalajul plăcii va determina, probabil, un sunet de admiraţie, la vederea acestuia. Negrul cutiei este brăzdat doar de numele plăcii şi de personajul principal din Assassin’s Creed Blag Flag, pachetul conţinând licenţa jocului.

Asus Rampage IV Black box

Pe verso ne sunt prezentate specificaţiile plăcii, adiacent câtorva caracteristici integrate: OC Panel, placa de sunet SupremeFX, tehnolgia Extreme Engine Digi+ III, etc.

Asus Rampage IV Black box back

Pot spune că Asus a uitat să se oprească atunci când a început să aleagă accesoriile pentru R4BE, deoarece sunt foarte multe: 10x cabluri SATA, manuale, conectori pentru 2x, 3x şi 4x SLI, dar numai unul pentru 2x CrossfireX, cablul ROG, drivere, antena Wi-Fi, modulul OC Panel împreună cu adaptorul pentru instalare în carcasă, etc.

Asus Rampage IV Black accessories

Cum spuneam şi mai sus, licenţa pentru Assassin’s Creed Blag Flag se află în pachet.

Scoatem placa de bază şi îi aruncăm o primă privire curioasă. Aspectul este echilibrat şi foarte elegant.

Asus Rampage IV Black

Negrul este despicat de logo-ul ROG, care se aprinde roşu, în timpul funcţionării sistemului.

Spatele plăcii beneficiază de suportul de întărire din zona procesorului, dar şi de unul similar care susţine răcirea cipset-ului.

Asus Rampage IV Black back

Jumătatea superioară conţine socket-ul LGA2011, înconjurat de 8 sloturi de memorie DDR3, care suportă până 64GB, cu viteze de peste 2800MHz. Bancurile de memorie sunt diferenţiate prin culoare, 4 fiind gri închis şi 4 negre.

Asus Rampage IV Black top half

Alimentarea procesorului se face printr-un conector cu 8 pini, secondat de unul cu 4 pini, pentru situaţiile de overclocking extrem. Pe partea dreaptă găsim butoanele de Pornire, Reset şi testarea memoriei (MemOK!), precum şi punctele de măsurare a voltajelor. Există şi un switch pentru activarea/dezactivarea benzilor de PCIE. Avem la dispoziţie 6x conectori, cu 4 pini, pentru ventilatoare şi unul pentru USB 3.0.

VRM-ul lucrează cu 8 faze pentru CPU şi 3 pentru VCCSA, fiind răcit de un radiator cu 2 corpuri, legate printr-o conductă de transfer termic.

Asus Rampage IV Black VRM

Jumătatea inferioară oferă 4 sloturi PCIE x16, capabile să susţină 4 plăci video simultan, pentru configurații cu mai multe procesoare grafice. Pentru aceste situaţii există şi un conector de alimentare, care suplinește necesarul de voltaj pentru PCIE.

Asus Rampage IV Black bottom half

Cipset-ul este răcit de un radiator generos, cu o formă interesantă şi de culoare negru mat. Zona în care se află placa de sunet este delimitată fizic, de restul plăcii de bază, printr-o graniță de culoare galbenă, cu rolul de a preveni interferențele de la celelalte componente.

Placa de sunet este o soluţie SupremeFX Black, cu 8 canale, ajutată de un convertor digital-analogic Cirrus Logic CS4398, capabil de 120dB SNR, THD+N, 192KHz/24 biti şi un amplificator TI 6120A2, pentru căşti.

Pe muchia inferioară, placa mai oferă extensii pentru USB 2.0, alimentări pentru încă 2 ventilatoare, precum şi butoanele pentru DirectKey (intră în Bios automat, imediat după pornirea plăcii) şi comutarea între cele 2 BIOS-uri.

Stocarea este asigurată de 10 porturi SATA, împărtiţe între cipset-ul plăcii, Intel  X79, care controlează 2x SATA2 (gri) şi 4x SATA3 (negre), şi cip-ul ASMedia ASM1061, care aduce 2x eSATA şi 4x SATA3 (tot gri).

Asus Rampage IV Black SATA

Pentru conexiuni externe, R4BE oferă 1x PS/2 combo (tastatură sau mouse), 4x USB 2.0, 6x USB 3.0, 2x eSATA, antena Wi-Fi, 5 jack-uri analogice de 3.5’’ şi un port optic SPDIF.

Asus Rampage IV Black interfaces

Între interfeţe găsim şi cele 2 butoane: Clear CMOS (reset de BIOS) şi activare/dezactivare conexiunea ROG.

 

« Prev
2/9 Next »

Cele mai citite