Synology NAS DS415play review – propriul Cloud

 

Performanțe

Hard-urile se pot configura in mai multe moduri, de la individual pana la RAID 10. Pentru cei care nu știu: - RAID 0 (stripe) aduna capacitatea hardurilor, apoi împarte datele jumătate pe un hard si jumătate pe celălalt, dublând, teoretic, rata de transfer si spațiul de stocare, însă neavând backup.

- RAID 1 (mirror) scrie simultan, pe ambele hard-uri, aceeași informație, oferind soluția de backup, însă stocarea pierde capacitatea unui hard.

- RAID 5 are nevoie de minim 3 harduri. Este o combinație de RAID 0 si 1, in care hard-urile sunt însumate, însă o parte din capacitatea fiecăruia este folosita pentru informația de paritate, adică pentru stocarea unor informații legate de datele prezente, astfel încât datele sa fie protejate, in cazul defectării unui anumit procent din unitățile folosite (ex: se poate strica 1 din 3, 2 din 4, etc, fără a se pierde datele).

- RAID 10 necesita minim 4 hard-uri. Este efectiv 1+0, adică mirror-uri configurate in stripe. Ex: din 4 unități, 2 cate 2 sunt in RAID 1, iar cele 2 volume create sunt in RAID 0.

NAS-ul a venit cu doar 2 unități de stocare, drept pentru care nu am putut configura decât RAID 0, 1 si SHD (Hybrid). Acest Hybrid este o varianta Synology, care ar fi un RAID 1 mai optimizat.

Din testele de performanta a reieșit ca NAS-ul este capabil sa execute rapid comenzile primite, deci procesorul si memoria își fac treaba foarte bine, iar placa de rețea a atins un maxim de 102MB/s (valorile vor fi diferite in funcție de hard-urile folosite, dimensiunea fișierelor, etc.).

Ideea este ca in modul RAID 1, se poate atinge viteza de transfer de care este capabil hard-ul respectiv, iar aceasta este sub 120MB/s, de cele mai multe ori. Problema apare daca folosim SSD-uri sau RAID 0, deoarece volumul creat poate transfera cu peste 120MB/s, in timp ce placa de rețea impune aceasta limita. Așadar, pentru NAS cu cel puțin 4 hard-uri, eu prefer 2 placi de rețea, pentru a putea ridica limita vitezei de transfer.

 

Consum si zgomot

In timpul testelor, consumul nu a depășit 60W, iar asta este un lucru extraordinar, mai ales ca poate funcționa permanent, fără a umfla factura de electricitate.

De zgomot nu poate fi vorba, cele 2 ventilatoare fiind perfect silențioase, chiar daca in camera erau 26C (am lăsat special sa crească temperatura in birou, sa vad daca apare vreun zgomot de la NAS).

 

« Prev
4/5 Next »

Cele mai citite