ASRock X299 OC Formula review - alegerea perfecta

 

Aspect si construcție

ASRock a renunțat la coloristica negru cu galben, de pe anterioarele OCF si a ales o varianta negru cu gri, care, in opinia mea, este mai eleganta.  PCB-ul este compus din 8 straturi si este construit din sticla, de densitate mare, care reduce distanta dintre nivele, pentru a proteja circuitele de pătrunderea umidității.

ASRock X299 OC Formula

Fiind orientata către overclocking extrem, X299 OC Formula are un VRM pe măsură, respectiv 13 faze pentru procesor si 2 pentru memorii. Bobinele premium sunt capabile de 60A, oferind un curent mai curat către procesor.

ASRock X299 OC Formula VRM

Condensatorii Nichicon 12K Black au durata de viață mai mare cu 20%, fata de cei obișnuiți, si oferă stabilitate si fiabilitate mai buna. ASRock a instalat radiatoare XXL, din aliaj de aluminiu, conectate intre ele printr-o conducta din cupru. Pe timpul testelor am folosit un termometru digital, pentru a măsura temperatura VRM-ului.

Orientarea către overclocking a redus numărul sloturilor de memorie la 4, in loc de 8, la fel ca si pe Asus Rampage VI Apex. Acest aspect este justificat prin scurtarea traseelor de comunicație cu procesorul, precum si degrevarea IMC-ului de sarcina canalului suplimentar, rezultând un overclocking mai bun pentru memorii. Așadar, se pot utiliza maxim 64GB DDR4, vitezele posibile fiind 4600MHz+, conform specificațiilor, rivalizând cu Apex, care se rezuma la 4500MHz+.

ASRock X299 OC Formula top

Alimentarea procesorului este asigurata de 2 conectori: unul cu 8 pini si celălalt cu 4 pini, care ar trebui sa fie suficienți pentru hrănirea, sub azot lichid, chiar si a extraterestrului Intel Core i9-7980XE.

ASRock a ales coltul dreapta-sus pentru zona de overclocking. Acolo descoperim butoanele de control pentru BCLK, multiplicator si voltaj CPU, un ajutor real pentru pasionați, având posibilitatea sa modifice, in timp real, cele 3 repere, chiar când benchmark-ul rulează. Pentru aceasta, trebuie sa instalați aplicația Rapid OC .

ASRock X299 OC Formula OC buttons

Mai avem la dispoziție butoanele Retry, Reset si BFG, secondate de switch-urile pentru Slow Mode si LN2 Mode. Noutățile sunt:

- Retry = oprește placa si reîncearcă pornirea cu setările de overclocking, alese de utilizator. In general este utila pentru memorii, care își pot negocia anumite latente la restart, drept pentru care sistemul poate porni după câteva încercări.

- BFG = pornește placa cu setările din profilul Auto, dar in BIOS păstrează valorile setate de utilizator. Foarte util in overclocking, pentru a nu fi nevoit sa o iei de la zero, daca vreo opțiune este configurata greșit.

Nu puteau sa lipsească punctele de măsură, însă, față de anterioarele OCF, lipsesc pinii si implicit cablurile cu care fixam multimetrul, ASRock renunțând la acestea. Consider ca este o mare pierdere, deoarece puteai conecta multimetrul acolo si uitai de el. Nu era nevoie de mâini sa-l ții acolo in timpul sesiunilor de overclocking, nici de lipituri pe placa, mai ales ca aceste puncte sunt foarte mici.

Exista o zona libera, imediat după sloturile de memorie, unde găsim semnătura celebrului overclocker Nick Shih, responsabil de construcția seriei OC Formula.

Placa beneficiază de un conector cu 6 pini, util in cazul folosirii a mai mult de 3 placi grafice simultan. X299 OC Formula suporta SLI/mGPU cu maxim 4 plăci, însă numărul canalelor PCI-E, utilizabile, depinde de procesorul ales, respectiv i5-7640X si i7-7740X având 16, i7 cu 6-8 nuclee oferă 28, iar i9 urca la 44.

Sloturile PCI-E x16 sunt un număr de 5 si sunt îmbrăcate in armura, pentru rezistenta sporita. Capabilitățile electrice ale acestora sunt x16, x8, x8, x16, x8, însă individual. In cel mai bun caz pot funcționa x8/x8/x8/x8/x8, cu un procesor i9.

ASRock X299 OC Formula bottom

ASRock a ales sa instaleze cele 2 socket-uri Ultra M.2, deasupra si dedesubtul cipset-ului. Ambele suporta SSD-uri SATA si PCI-E, însă nu beneficiază de radiator pentru răcire.

Sunetul este asigurat de un un cip Realtek ALC1220, cu amplificator de căști de 600ohm si detecție automată a impedanței.

Ecranul pentru codurile de eroare se afla in partea dreapta-jos, aproape de coltul plăcii.

Lângă alimentarea plăcii de baza apar 2 porturi SATA3, oferite de un controller ASMedia ASM1061, care suporta protocolul IDE, foarte util pentru instalarea versiunilor vechi de Windows, precum XP, deoarece Intel nu oferă drivere pentru controllerul SATA din X299, decât pentru Windows 7 sau mai nou.

ASRock X299 OC Formula SATA

Cipset-ul oferă 6 porturi SATA3, aflate in zona obișnuită a PCB-ului.

X299 OC Formula oferă 1 port PS/2, 2x USB 2.0, 6x USB 3.1, 2x Gigabit si iesirile audio, suflate cu aur, pentru contact mai bun.

ASRock X299 OC Formula interfaces

Iată si o imagine cu spatele plăcii, unde observam ca VRM-ul secundar nu este răcit de vreun radiator.

ASRock X299 OC Formula back

Ce ii lipsește lui X299 OC Formula?

As spune că afișarea temperaturii procesorului, in timp real, așa cu fac Asus si MSI pe ecranul mic al plăcilor. Ar fi de foarte mare ajutor pentru overclocking pe aer / lichid.

Pe de alta parte, in pachet nu găsim acel pin pentru montare sub socket, in vederea activării voltajului DMI, pentru overclocking pe Kabylake-X. Totuși, exista orificiul respectiv sub socket, iar ASRock poate oferi acel pin, pentru profesionisti.

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite