Eroare
  • Strange, but missing GJFields library for /var/www/clients/client1/web1/web/plugins/content/autoreadmore/autoreadmore.php
    The library should be installed together with the extension... Anyway, reinstall it: GJFields
Avertizare
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Path not in open_basedir paths.
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: /plugins/system/jqueryeasy/jquerynoconflict.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.12.0/jquery-ui.min.js
Iti dau reducere 1% la PC Garage

ASRock X299 OC Formula review - alegerea perfecta

Nu demult am publicat review-ul pentru Asus Rampage VI Apex, iar astăzi am bucuria sa testez un competitor direct pentru acea placa, respectiv ASRock X299 OC Formula. Cei pasionați de overclocking știu exact despre ce este vorba, iar ceilalți pot afla, din acest review, cum se comporta vârful de gama al celor de la ASRock.

Este primul review din Romania, pentru acest produs, așa cum este si cel de la Asus Rampage VI Apex, si voi urma metodologia mea standard, pentru a putea compara si celelalte placi testate. Ulterior, voi redacta un articol separat, doar cu cei doi rivali, care va evidenția potențialul maxim de overclocking, posibil pe azot lichid, ca sa păstrez si comparația tot pe podiumul articolelor românești.

ASRock X299 OC Formula box

Așadar, sa vedem ce ne aduce ASRock:

Specificații:

ASRock X299 OC Formula

CPU

- Intel Socket 2066 for Intel Core X-series

- Suportă Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Cipset

- Intel X299

Memorie

- 8x DDR4, max 64GB in quad channel la 4600MHz+

- Quad & Dual channel

Audio

- Realtek ALC1220S HD

- 7.1-Channel High Definition Audio

- Suportă S/PDIF optic

Rețea

- 1x Intel i219V Gigabit

- 1x Intel i211 Gigabit

Sloturi

- 5x PCIe 3.0 x16

- 1x PCIe 3.0 x4

- 1x PCI-E 3.0 x1

Stocare

Intel X299 chipset:

- 2x Ultra M.2 Socket 3

- 6x SATA3

- Suportă Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology, Intel Optane

 

ASMedia ASM1061:

- 2x SATA3

USB

Intel X299 chipset:

- 2x USB 2.0

- 4x USB 3.1

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1 Gen2

Format

- ATX

- 30.5 x 24.4 cm

 

 


 

Ambalaj si accesorii

ASRock X299 OC Formula este livrata într-o cutie neagra, lucioasa, cu un model gri pe frontispiciu, peste care este evidențiat numele produsului. Totodată, apare un nou logo pentru placa, afișat in partea superioara.

ASRock X299 OC Formula box

Fațada este, de fapt, un capac, care se deschide spre stânga, dezvăluind o fereastra prin care se vede placa. In interior, exista 2 cutii, una pentru placa, iar cealaltă pentru accesorii.

ASRock X299 OC Formula box inside

De pe spatele ambalajului aflam câteva caracteristici legate de performantele plăcii, in materie de memorie, VRM, viteza M.2, etc. Apare si o imagine miniaturala cu placa, relevând zona cu iluminare RGB.

ASRock X299 OC Formula box back

Pe lângă obișnuitele manuale si cabluri SATA, ASRock oferă șuruburile de fixare a SSD-urilor in porturile M.2, o felicitare, bridge-urile SLI, dar, cel mai interesant, un alt backplate pentru placa de baza. Acesta fixează doar retenția de la socket, dar nu are atașat sistemul de prindere al cooler-elor, adică acele prinderi cu filet. Cei care folosesc răcire sub-zero, îl vor înlocui pe cel inițial, pentru a elibera găurile din jurul socket-ului, pentru a putea instala pot-ul pentru azot.

ASRock X299 OC Formula acc

Sa vedem cum arata placa.

 


 

Aspect si construcție

ASRock a renunțat la coloristica negru cu galben, de pe anterioarele OCF si a ales o varianta negru cu gri, care, in opinia mea, este mai eleganta.  PCB-ul este compus din 8 straturi si este construit din sticla, de densitate mare, care reduce distanta dintre nivele, pentru a proteja circuitele de pătrunderea umidității.

ASRock X299 OC Formula

Fiind orientata către overclocking extrem, X299 OC Formula are un VRM pe măsură, respectiv 13 faze pentru procesor si 2 pentru memorii. Bobinele premium sunt capabile de 60A, oferind un curent mai curat către procesor.

ASRock X299 OC Formula VRM

Condensatorii Nichicon 12K Black au durata de viață mai mare cu 20%, fata de cei obișnuiți, si oferă stabilitate si fiabilitate mai buna. ASRock a instalat radiatoare XXL, din aliaj de aluminiu, conectate intre ele printr-o conducta din cupru. Pe timpul testelor am folosit un termometru digital, pentru a măsura temperatura VRM-ului.

Orientarea către overclocking a redus numărul sloturilor de memorie la 4, in loc de 8, la fel ca si pe Asus Rampage VI Apex. Acest aspect este justificat prin scurtarea traseelor de comunicație cu procesorul, precum si degrevarea IMC-ului de sarcina canalului suplimentar, rezultând un overclocking mai bun pentru memorii. Așadar, se pot utiliza maxim 64GB DDR4, vitezele posibile fiind 4600MHz+, conform specificațiilor, rivalizând cu Apex, care se rezuma la 4500MHz+.

ASRock X299 OC Formula top

Alimentarea procesorului este asigurata de 2 conectori: unul cu 8 pini si celălalt cu 4 pini, care ar trebui sa fie suficienți pentru hrănirea, sub azot lichid, chiar si a extraterestrului Intel Core i9-7980XE.

ASRock a ales coltul dreapta-sus pentru zona de overclocking. Acolo descoperim butoanele de control pentru BCLK, multiplicator si voltaj CPU, un ajutor real pentru pasionați, având posibilitatea sa modifice, in timp real, cele 3 repere, chiar când benchmark-ul rulează. Pentru aceasta, trebuie sa instalați aplicația Rapid OC .

ASRock X299 OC Formula OC buttons

Mai avem la dispoziție butoanele Retry, Reset si BFG, secondate de switch-urile pentru Slow Mode si LN2 Mode. Noutățile sunt:

- Retry = oprește placa si reîncearcă pornirea cu setările de overclocking, alese de utilizator. In general este utila pentru memorii, care își pot negocia anumite latente la restart, drept pentru care sistemul poate porni după câteva încercări.

- BFG = pornește placa cu setările din profilul Auto, dar in BIOS păstrează valorile setate de utilizator. Foarte util in overclocking, pentru a nu fi nevoit sa o iei de la zero, daca vreo opțiune este configurata greșit.

Nu puteau sa lipsească punctele de măsură, însă, față de anterioarele OCF, lipsesc pinii si implicit cablurile cu care fixam multimetrul, ASRock renunțând la acestea. Consider ca este o mare pierdere, deoarece puteai conecta multimetrul acolo si uitai de el. Nu era nevoie de mâini sa-l ții acolo in timpul sesiunilor de overclocking, nici de lipituri pe placa, mai ales ca aceste puncte sunt foarte mici.

Exista o zona libera, imediat după sloturile de memorie, unde găsim semnătura celebrului overclocker Nick Shih, responsabil de construcția seriei OC Formula.

Placa beneficiază de un conector cu 6 pini, util in cazul folosirii a mai mult de 3 placi grafice simultan. X299 OC Formula suporta SLI/mGPU cu maxim 4 plăci, însă numărul canalelor PCI-E, utilizabile, depinde de procesorul ales, respectiv i5-7640X si i7-7740X având 16, i7 cu 6-8 nuclee oferă 28, iar i9 urca la 44.

Sloturile PCI-E x16 sunt un număr de 5 si sunt îmbrăcate in armura, pentru rezistenta sporita. Capabilitățile electrice ale acestora sunt x16, x8, x8, x16, x8, însă individual. In cel mai bun caz pot funcționa x8/x8/x8/x8/x8, cu un procesor i9.

ASRock X299 OC Formula bottom

ASRock a ales sa instaleze cele 2 socket-uri Ultra M.2, deasupra si dedesubtul cipset-ului. Ambele suporta SSD-uri SATA si PCI-E, însă nu beneficiază de radiator pentru răcire.

Sunetul este asigurat de un un cip Realtek ALC1220, cu amplificator de căști de 600ohm si detecție automată a impedanței.

Ecranul pentru codurile de eroare se afla in partea dreapta-jos, aproape de coltul plăcii.

Lângă alimentarea plăcii de baza apar 2 porturi SATA3, oferite de un controller ASMedia ASM1061, care suporta protocolul IDE, foarte util pentru instalarea versiunilor vechi de Windows, precum XP, deoarece Intel nu oferă drivere pentru controllerul SATA din X299, decât pentru Windows 7 sau mai nou.

ASRock X299 OC Formula SATA

Cipset-ul oferă 6 porturi SATA3, aflate in zona obișnuită a PCB-ului.

X299 OC Formula oferă 1 port PS/2, 2x USB 2.0, 6x USB 3.1, 2x Gigabit si iesirile audio, suflate cu aur, pentru contact mai bun.

ASRock X299 OC Formula interfaces

Iată si o imagine cu spatele plăcii, unde observam ca VRM-ul secundar nu este răcit de vreun radiator.

ASRock X299 OC Formula back

Ce ii lipsește lui X299 OC Formula?

As spune că afișarea temperaturii procesorului, in timp real, așa cu fac Asus si MSI pe ecranul mic al plăcilor. Ar fi de foarte mare ajutor pentru overclocking pe aer / lichid.

Pe de alta parte, in pachet nu găsim acel pin pentru montare sub socket, in vederea activării voltajului DMI, pentru overclocking pe Kabylake-X. Totuși, exista orificiul respectiv sub socket, iar ASRock poate oferi acel pin, pentru profesionisti.

 


 

BIOS

BIOS-ul este croit pentru OC Formula si oferă toate opțiunile necesare pentru overclocking extrem.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

ASRock X299 OC Formula (1.16)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

 

 


 

Overclocking

Din BIOS rezulta ca valoarea inițială pentru LLC (Load-Line Calibration) este Level 2, iar frecventa de lucru procesorului, pe toate nucleele simultan, este 4000MHz, corespunzătoare Intel Turbo Boost 2.0 . Alte placi, folosesc  valoarea Intel Turbo Boost Max 3.0, si urca toate nucleele la 4500MHz, având un avantaj de performanta, pe profilul Auto.

ASRock X299 OC Formula XMP

Totuși, OC Formula este o placa dedicata overclockerilor, astfel încât aceea este partea mai interesanta.

ASRock X299 OC Formula OC

La final, X299 OC Formula a stabilizat procesorul la 4728MHz, respectiv 100.6 x 47, la fel ca si Rampage VI Apex. Voltajul setat in BIOS a fost 1.265V, tradus de multimetru in 1.29V, cu LLC = Level 1.

Memoria a avut nevoie de 1.6V pentru setările din imagine.

 


 

Performanta

Cinebench R15

ASRock X299 OC Formula Cinebench 

 

GeekBench 4

 ASRock X299 OC Formula geekbench

ASRock X299 OC Formula geekbench ram

 

XTU

 ASRock X299 OC Formula XTU

 

PCMark 10

 ASRock X299 OC Formula PCMark1

ASRock X299 OC Formula PCMark2

 

3DMark Time Spy

 ASRock X299 OC Formula 3DMark

 

AIDA64

 ASRock X299 OC Formula AIDA

ASRock X299 OC Formula AIDA RAM

 

Spuneam mai sus ca frecventa de lucru, pe toate nucleele simultan, pentru X299 OC Formula, este 4000MHz, generata de Intel Turbo Boost 2.0, in timp ce Asus Rampage VI Apex rulează la 4500MHz, corespunzătoare Intel Turbo Boost Max 3.0. De acolo apare avantajul de performanta, pe profilul auto.

Totuși, X299 OC Formula strălucește la performanta memoriei, in overclocking.

 


 

Consum

Știu, de la versiunile anterioare, ca OC Formula avea un consum mai mic decât al altor placi similare. Iată cum s-a comportat varianta X299.

ASRock X299 OC Formula Power

Si placa de astăzi confirma consumul mai mic decât al concurentei.

 

Temperatura

La temperatură, X299 OC Formula s-a comportat similar cu alte plăci.

ASRock X299 OC Formula Temp

La VRM, X299 OC Formula menține valori intre 32 si 35 grade, la partea superioara, respectiv 31-35.7 grade la cea inferioara. Prin comparație, Rampage VI Apex oferă 33-34C sus si 34-36.5C dedesubt.

Avem, deci, răcire excelenta a VRM-ului, pe ambele placi de overclocking.

 


 

Preț

Prețul de magazin pentru ASRock X299 OC Formula este aproximativ 1850 lei. Asus Rampage VI Apex nu se găsește in Romania, însă pe Amazon costa cu 70-80 EURO mai mult decât X299 OC Formula, așa ca am pus un preț aproximativ, in grafic.

ASRock X299 OC Formula Pret

Dintre cele 3 vârfuri de gama testate, ASRock este cea mai ieftina, urmata de MSI, la 100 lei distanta, si de Asus, la 300lei. Aceste valori, îmbinate cu rezultatele din teste, arata ca OC Formula are cel mai bun raport performanță/preț.

 

Concluzie

Plăcile dedicate pentru overclocking extrem sunt doar câteva, iar testarea uneia dintre acestea, data fiind pasiunea mea pentru acest sport, este un adevărat privilegiu. Astăzi am avut in laborator ASRock X299 OC Formula, care vine într-o noua prezentare, comparativ cu versiunile vechi, însă păstrează aceeași performanta si stabilitate, mai ales in overclocking.

ASRock a construit o placa puternica si a rezolvat chiar si problema temperaturii VRM, atât de titrata pe seria X299, instalând un sistem de răcire care-si face treaba excelent.

Din teste rezulta ca OCF este bine optimizata pe overclocking-ul la memorii, scorurile respective fiind extraordinare.

Pe de alta parte, prețul este cel mai mic dintre cele 3 placi care concurează direct, astfel ca X299 OC Formula oferă cel mai bun raport performanta / preț, fiind Best-Buy pentru overclocking-ul seriei X299.

 

PRO

CONTRA

 

- BIOS prietenos

- performanta

- overclocking

- consum

-preț

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.7

9.82

Performanta

9.8

BIOS

9.9

Overclocking

10

Capabilități & Tehnologii

9.9

Consum

9.5

Accesorii

9.3

Preț

10.0

 

Premii

best performance 9.8 best overclock 10 best intake 9.5 best value 10 editors choice must have

 

ASRock X299 Gaming K6 review

Diversitatea platformelor de gaming este generata de producătorii de procesoare si placi de baza, in special aceștia din urma, care încearcă dezvoltarea de produse pentru toate buzunarele.

Gaming-ul acoperă cea mai mare parte din piața de PC, iar asta înseamnă inovație si dezvoltare, pentru a construi produse cat mai originale si atractive.

ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6 este, astăzi, aici si a primit acest review. Vorbim despre o placa de baza Fatal1ty, dedicata împătimiților de jocuri, care vor sa-i calce pe urme celebrului jucător ce da numele seriei.

ASRock X299 Gaming K6 box

 

Specificatii:

ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6

CPU

- Intel Socket 2066 pentru Intel Core X-series

- Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Chipset

- Intel X299

Memorie

- 8x sloturi DDR4

- suportă 128GB in quad channel la 4400MHz+

- Quad & Dual channel

Audio

- Realtek ALC1220 HD

- 7.1-Channel High Definition Audio

- Suportă S/PDIF output

Rețea

- 1x Intel i219V Gigabit

- 1x Intel i211 Gigabit

Sloturi

- 4x PCIe 3.0 x16

- 1x PCI-E 3.0 x1

Stocare

- 3x Ultra M.2 Socket 3

- 8x SATA3 ports

- Suportă Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology, Intel Optane

USB

Intel X299 chipset:

- 4x USB 2.0

- 4x USB 3.1

ASMediaASM3142:

- 2x USB 3.1 Gen2

Format

- ATX
- 30.5 x 24.4 cm

 


 

Ambalaj si accesorii

ASRock a păstrat ambalajul roșu cu negru,  specific seriei Fatal1ty. Mi se pare ca arata atractiv pentru jucători, dar nu numai pentru ei.

ASRock X299 Gaming K6 box

Tehnologiile integrate si unele caracteristici ale plăcii se găsesc pe spatele cutiei. Exist acolo si o imagine mica a produsului, care stârnește si mai tare nerăbdarea de a desface pachetul.

ASRock X299 Gaming K6 box back

Pintre accesorii, gasim cabluri SATA, manualele placii, conectori SLI.

ASRock X299 Gaming K6 acc

 


 

Aspect si construcție

X299 Gaming K6 a primit un aspect foarte interesant, generat de PCB-ul negru, peste care se fac vizibile, in gri deschis, traseele electronice, combinate cu un desen specific, aliniat cu radiatorul de pe cipset. PCB-ul este construit din 8 straturi de sticla, ceea ce permite micșorarea spațiului dintre acestea, ducând la o mai buna protecție împotriva scurt-circuitelor cauzate de umiditate.

ASRock X299 Gaming K6

Având suport pentru procesoarele Intel Core cu pana la 18 nuclee, placa beneficiază de un VRM puternic, cu 11 faze DIGI Power, construit din bobine premium, de 60A, si condensatori negri, Nichicon 12K. Etajul de putere este de tip Dr MOS si oferă eficienta si stabilitate. Radiatorul este din aliaj de aluminiu si este măricel, dar vom afla din teste cum sta cu performanta la răcire. ASRock susține ca overclocking-ul este la el acasă pe Gaming K6, iar acest aspect îl vom testa imediat.

ASRock X299 Gaming K6 VRM

Totuși, placa are un singur conector cu 8 pini, pentru alimentarea procesorului, ceea ce poate limita overclocking-ul, din cauza consumului mare al procesoarelor din seria X. Aceasta ipoteza îmi sugerează ca ne oprim la răcirea cu apa si nu sărim mai departe, la soluții sub zero.

ASRock X299 Gaming K6 top

Sloturile de memorie suporta pana la 128GB DDR4, cu viteze de peste 4400MHz, in dual si quad channel, in funcție de procesorul ales. Contactele sunt aurite, pentru eficienta crescuta.

ASRock a instalat 3x socket-uri M.2 pe X299 Gaming K6, primul fiind chiar sub procesor, iar pe celelalte le găsim coborând spre marginea plăcii.

ASRock X299 Gaming K6 bottom

Avem la dispoziție  sloturi PCI-E 3.0 x16, dintre care doar 3 sunt îmbrăcate in armura, semn ca acelea suporta configurații SLI/mGPU la viteza minim x8. Al patrulea lucrează doar x4 si poate fi folosit pentru alte placi de extensie, la fel ca si unicul slot x1, aflat mai jos.

ASRock a integrat o soluție de sunet bazata pe cip-ul Realtek ALC1220, secondat de un amplificator Ti NE5532 pentru căști (capabil de 600ohm). Straturile PCB, pentru canalele stânga/dreapta, sunt individuale, pentru a preveni interferentele. Separarea intre zona de sunet si restul plăcii este deja un standard, așa ca nu mia insist in acesta direcție.

Cipset-ul este răcit de un radiator generos, cu o forma foarte interesanta si iluminat RGB pe dedesubt. Exista 2 extensii RGB, pe X299 Gaming K6, pentru cei pasionați.

Pe marginea inferioara a plăcii apare si ecranul pentru codurile de eroare, însă nu exista butoane, nici măcar pentru Start si Reset.

Pe lângă cele 3 Ultra M.2, care suporta echipamente SATA si PCI-E, avem la dispoziție si 8x SATA3, capabile de RAID 0, 1, 5, 10. Lângă acestea, exista o extensie pentru porturile USB 3.0, aflate pe unele carcase.

ASRock X299 Gaming K6 SATA

Interfețele plăcii sunt protejate de un scut din plastic, care are si rol estetic. Găsim 1x PS/2, 4x USB 2.0, 4x USB 3.0, 2x USB 3.1 (unul de tip C), 2x porturi Gigabit, si ieșirile de sunet. ASRock a pus aici si butonul Clear CMOS, pentru orice eventualitate.

ASRock X299 Gaming K6 interfaces

Pe verso, placa nu are conectori sau porturi.

ASRock X299 Gaming K6 back

 


 

BIOS

ASRock oferă un BIOS prietenos si facil, care beneficiază de toate opțiunile necesare setărilor dorite de utilizator, fie el începător sau avansat.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6 (1.20)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Stocare

OCZ Vertex 180 240GB

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

 

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

 


 

Overclocking

X299 Gaming K6 alimentează procesorul cu 1.088V, atunci când setările din BIOS sunt pe auto. Este o valoare mica si va avea un efect benefic asupra temperaturii procesorului, dar mai ales a VRM-ului.

ASRock X299 Gaming K6 XMP

Overclocking-ul a împins procesorul la 4.6GHz, cu 1.2V si LLC Level 1, iar memoria la 3800C14, cu 1.6V. Se observa o diferența fata de alte placi, care au reușit 4000C14 cu 1.55V.

ASRock X299 Gaming K6 OC

Orice încercare de creștere, a frecventei procesorului, implica si modificarea voltajului, iar aici apare limitarea impusa de singurătatea conectorului cu 8 pini, care nu poate servi curentul necesar.

Totodată, am măsurat si temperatura VRM-ului, atât la setările auto, cat si in overclocking. Am înregistrat 33C / 36C (sus/jos), respectiv 42C / 49C. Acesta din urma dovedește, pe lângă lipsa unui conector secundar pentru alimentarea procesorului, ca aceasta placa are capabilități de overclocking, dar destul de limitate.

 

 


 

Performanta

Cinebench R15

ASRock X299 K6 Cinebench 

 

GeekBench 4

ASRock X299 K6 Geekbench

ASRock X299 K6 Geekbench RM 

 

XTU

ASRock X299 K6 XTU 

 

PCMark 10

ASRock X299 K6 PCMark1

ASRock X299 K6 PCMark2 

 

3DMark Time Spy

ASRock X299 K6 3DMark 

 

AIDA64

ASRock X299 K6 AIDA 

 ASRock X299 K6 AIDA RAM

 


 

Consum

Voltajul de 1.088V, primit inițial de procesor, este destul de mic si va influenta pozitiv consumul platformei.

ASRock X299 K6 Power

Pe de alta parte, valoare de 1.2V aduce o creștere semnificativa a consumului.

 

Temperatura

Temperatura procesorului, dar si a VRM-ului (33C/36C sus/jos), rezulta direct din valoarea voltajului.

ASRock X299 K6 Temp

Overclocking-ul încinge destul de tare VRM-ul (42C/49C, sus/jos) dar si procesorul.

 


 

Preț

ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6 ar fi cam 1230lei. La o căutare sumara pe internet, placa apare ca printre cele mai ieftine, pe socket LGA2066, fiind in aceeași zona de preț cu Gigabyte X299 Gaming 3, cu care împarte si aria de performanță.

 

Concluzie

Nu toata lumea își cumpără cele mai avansate placi de baza, buzunarul dictând, in majoritatea cazurilor. Am testat astăzi o placa de buget, de fapt una dintre cele mai ieftine soluții pe socket LGA2066, numita ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6.

Aspectul este interesant si nu lipsește iluminarea RGB. Performanta este buna, iar capabilitățile de overclocking sunt tot pe acolo.

Consumul implicit este mic, determinat fiind de setările puse, de ASRock, in BIOS, acestea influențând și temperatura procesorului.

 

PRO

CONTRA

 

- aspect interesant

- BIOS prietenos

- performanta

- overclocking

- consum

-preț

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.0

9.20

Performanta

9.0

BIOS

9.0

Overclocking

8.5

Capabilități & Tehnologii

9.0

Consum

9.5

Accesorii

8.0

Preț

9.6

 

Premii

excellent performance 9.0 best value 9.6 

Asus ROG Maximus X Hero review

V-ați bucurat de seria Maximus IX îndeajuns? Ei bine, Intel a hotărât sa lanseze noua generație de procesoare, care sa concureze cu AMD Ryzen, si așa a apărut platforma Z370. Odată cu ea, s-a născut si familia Asus Maximus X, iar astăzi testam Maximus X Hero.

Placa face parte din seria Republic of Gamers (ROG) si este colega cu Code, Formula, Extreme si Apex, daca e sa păstrăm ierarhia de la Z270.

Asus Maximus X Hero set

 

Specs:

Asus Maximus X Hero

CPU

- Intel Socket 1151 pentru Generatia 8-a Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

- Suportă Intel Turbo Boost Technology 3.0

Cipset

- Intel Z370

Memorie

- 4x DDR4,  max 64GB

- Suportă DDR4-4133MHz+

- Dual channel

Audio

- ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

- 7.1-Channel High Definition Audio

- Suportă S/PDIF optic

LAN

- Intel I219V Gigabit LAN

Slot-uri

- 3x PCIe 3.0 x16 (x16, x8, x4)

- 3x PCIe 2.0 x1

Stocare

Intel Z370 chipset:

- 2x M.2 Socket 3, M Key

- 6x SATA3

- Suportă Intel Smart Response, Intel Rapid Recovery

USB

Intel Z370 chipset:

- 4x USB 3.1

- 2x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1 (Tip A si Tip C)

Format

- ATX

- 30.6 x 24.4 cm

 

 

 


 

Ambalaj si accesorii

Noua cutie ROG își continua ascensiunea, începuta odată cu seria Rampage VI. Este mai subțire decât la Apex, însă la fel de interesanta.

Asus Maximus X Hero set

Pe verso apare o poza cu placa de baza, flancata de specificațiile acesteia. De aici aflam ca interfețele on-board au protecția instalata, ca la variantele Extreme anterioare, ceea ce mă face sa cred ca toate plăcile ROG vor beneficia de aceasta facilitate.

Asus Maximus X Hero box back

Accesoriile sunt compuse din manuale, CD cu drivere, cabluri SATA, conectori SLI, etc. Pentru fani, exista si o coala cu abțibilduri ROG.

Asus Maximus X Hero acc

In continuare, sa deslușim placa de baza.

 


 

Aspect si construcție

Maximus X Hero seamănă extraordinar de tare cu sora ei din familia Z270. Sunt doar câteva diferențe, in rest e aceeași placa. Radiatoarele sunt la fel ca pe Maximus IX Hero, însă au alt desen, cu dungi negre, in loc de gri.

Asus Maximus X Hero

Procesorul se alimentează dintr-un conector cu 8 pini, semn ca overclocking-ul se consuma cu moderație pe Hero, ori ca procesoarele Coffelake nu consuma prea mult, nici chiar sub azot lichid. VRM-ul este format din 10 faze Extreme Engine DIGI+, construite din componente de top, pentru stabilitate si longevitate.

Asus Maximus X Hero VRM

Deasupra VRM găsim 3 conectori, cu 4 pini fiecare, una putând fi utilizata si pentru pompa de la eventuala răcire cu lichid. Exista si o extensie pentru RGB, in caz ca adăugați benzi de lumina in carcasa. Sub procesor sa găsește un slot M.2, care beneficiază de un radiator pentru răcire, aceasta facilitate neexistând pe M9H.

Asus Maximus X Hero top

Maximus X Hero are 4 sloturi de memorie si suporta maxim 64GB DDR4 cu viteze de peste 4133MHz, in dual channel. Acestea nu sunt îmbrăcate in armura.

In coltul din dreapta-sus, Asus a instalat ecranul Q-Code si butonul MemOK, iar sub acestea găsim prinderea 3D, pentru diverse accesorii printate.

Hero oferă 3 sloturi PCI-E x16, care funcționează x16, x8, respectiv x4, deci  este asigurat suportul pentru SLI, cu 2 placi, si mGPU (denumirea noua folosita de AMD pentru fostul CrossfireX), cu 3 placi. Acest aspect este indicat si de armura prezenta pe primele doua, dar nu si pe al treilea. Exista si 3x PCI-E x1, pentru cine are alte placi de adaugat.

Asus Maximus X Hero bottom

Sunetul este asigurat de o soluție Asus SupremeFX S1220, ajutata de un DAC ESS ES9023P. Este deja cunoscuta, fiind prezenta pe mai toate plăcile ROG din ultimele 2 generații LGA1151.

Marginea inferioara a lui Hero oferă butoanele de Start, Reset, Seif_Boot si Retry, precum si switch-ul LN2 Mode, care indica faptul ca placa are capabilități pentru overclocking extrem.

Asus Maximus X Hero buttons

Tot acolo se găsesc alți 2 conectori pentru RGB, dintre care unul este digital, oferind posibilitatea de a controla, individual, fiecare led dintr-o banda RGB.

Sub radiatorul de la cipset-ul Z370, Asus a pus încă un socket M.2, care, însă, nu beneficiază de răcire. Partea de stocare este completata de 6 porturi SATA3, aflate pe marginea dreapta a plăcii de baza.

Asus Maximus X Hero SATA

O alta noutate interesanta este aceea ca Hero are integrata protecția pentru interfețele on-board, facilitate existenta, pana acum, doar pe plăcile Extreme, adică vârfurile de gama ROG. In aceste condiții, bănuiesc ca toata seria Maximus va beneficia de aceasta caracteristica, însă nu cred ca si familia Strix, dar vom afla in scurt timp.

Ca interfețe externe, Maximus X Hero oferă 1x DisplayPort, 1x HDMI, 2x USB 2.0 (cel încercuit este si pentru BIOS Flashback), 6x USB 3.1 (1x tip C), SPDIF optic si 5x jack-uri audio placate cu aur. Butoanele de Clear CMOS si BIOS Flashback se afla in vârful piramidei.

Asus Maximus X Hero interfaces

Pe verso, se poate observa, mai ușor, PCB-ul si granita acestuia cu partea de sunet.

Asus Maximus X Hero back

 

 


 

BIOS

BIOS-ul nu s-a schimbat odată cu generația de placi, si nu vad nici un rost sa se întâmple acest lucru, Asus având o soluție excelenta, in acest sens.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i5-8600K

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus ROG Maximus X Hero (0213)

RAM

16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem operare

Windows 10 x64

 

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este al întregului sistem, măsurat, la priza, cu un wattmetru.

Temperatura este înregistrată cu programul HWMonitor si reprezintă cea mai mare valoare a oricăruia dintre nuclee. Ambientul este păstrat constant la 23C.

 


 

Overclocking

Profilul XMP din BIOS rulează procesorul la 4300MHz, pe toate nucleele, cu 1.21V maxim.

Asus Maximus X Hero XMP

Maximus X Hero s-a descurcat excelent la overclocking.

Asus Maximus X Hero OC

Procesorul a urcat la 5.2GHz, cu voltaj 1.35V, folosind LoadLine Calibration la Level 6.

Pentru cei interesați, configurația LLC pe M10H este următoarea:

LLC

VCore in BIOS

VCore HWMonitor

Level 1

1.35V

1.29V

Level 2

1.3V

Level 3

1.315V

Level 4

1.328V

Level 5

1.344V

Level 6

1.360V

Level 7

1.408V

 

Am mers pe Level 6, care supravoltează doar 0.01V, ca sa obțin un overclocking stabil, aproape de voltajul pe care l-am ales. In plus, din experiență, plăcile MSI si ASRock lucrează similar, pe LLC Level 1, astfel ca pot compara plăcile, la același voltaj al procesorului.

 


 

Performanta

Cinebench R15

 Asus Maximus X Hero Cinebench

 

GeekBench 4

 Asus Maximus X Hero Geekbench

Asus Maximus X Hero Geekbench RAM

 

XTU

Asus Maximus X Hero XTU 

 

PCMark 10

 Asus Maximus X Hero PCMark1

Asus Maximus X Hero PCMark2

 

3DMark Time Spy

Asus Maximus X Hero 3DMark 

 

AIDA64

Asus Maximus X Hero AIDA 

 Asus Maximus X Hero AIDA RAM

 

 


 

Consum

Pe profilul Auto, M10H alimentează procesorul la 1.21V. Pentru overclocking, am crescut voltajul la 1.35V.

Asus Maximus X Hero Power

 

 

Temperatura

Am văzut ca i5-8600K sta destul de bine la temperatura, însă întotdeauna depinde de placa de baza, prin voltajul trimis către procesor.

Asus Maximus X Hero Temp

 

 


 

Preț

Prețul lui Asus Maximus X Hero este necunoscut momentan, dar eu apreciez ca va fi in jur de 1100lei. Vom vedea in curand.

UPDATE 19.10.2017: Pretul aparut in magazinele online este de 1353lei, M10H fiind mai scump decat majoritatea concurentilor.

 

Concluzie

Platforma Coffelake este aici, iar Asus ne-a trimis la test Maximus X Hero, prima placa de baza, bazata pe cipset-ul Z370, din noua generație ROG.

Începând de la ambalaj si terminând cu placa in sine, putem vedea ca producătorul a dat foarte mare importanta aspectului si design-ului produsului. Totul arata extraordinar, primul socket M.2 beneficiază de radiator cu log-ul ROG, iar interfețele on-board ai integrata protecția, facilitate prezenta pana acum doar la variantele Extreme.

In această ipoteza, Maximus X Hero face un pas înainte in estetică, dar tine pasul si cu performanta noilor procesoare Intel Core, oferind o soluție excelent pentru sisteme de gaming, si nu numai.

Asus a instalat un switch LN2 Mode, semn ca placa rezista si la overclocking cu azot lichid, ceea ce înseamnă ca VRM-ul este foarte stabil si rezistent, așa cum, de altfel, s-a dovedit si in teste.

 

PRO

CONTRA

 

- aspect excelent

- performanta de top

- overclocking

- consum

 

- pret

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.5

8.99

Performanta

9.5

BIOS

9.5

Overclocking

9.6

Capabilități & Tehnologii

9.5

Consum

9.5

Accesorii

9.0

Preț

7.0

 

Premii

best performance 9.5 best overclock 9.6 

 

Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming review

După nici un an de la lansarea serie Z270, Intel ne aduce următoarea platforma pe socket LGA1151, respectiv Z370, drept pentru care toți producătorii de placi de baza au trecut la lucru si au construit noile produse.  Cum noi lucram cu toți producătorii de top, veți putea citi review-urile respective pe acest site.

Totodată, avem si procesoare noi, respectiv generația a 8-a, numite Coffelake, cu denumirile previzibile, i3/i5/i7-8xxx. Fiecare nou membru vine cu 2 nuclee in plus, ca sa concureze cu similarele Ryzen, acesta fiind motivul principal al lansării grăbite a platformei Intel. Sa ridicam degetele mari pentru AMD!

Astăzi mă voi ocupa de Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming, o placa de buget a seriei de gaming, care promite sa aducă performanta si stabilitate la un preț decent, ajutata de procesorul Intel Core i5-8600K, primul i5 cu 6 nuclee.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming set

 

Specificații:

Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming

CPU

- Intel Socket 1151 pentru generația 8-a Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

- Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset

- Intel Z370

Memorie

- 4x DDR4, max 64GB

- Suporta DDR4 4000MHz+

- Dual channel

Audio

- Realtek ALC1220 HD Codec

- 7.1 canale

- S/PDIF optic

LAN

- Intel I219V Gigabit LAN

Sloturi

- 2x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x8)

- 1x PCIe 3.0 x4

- 3x PCIe 3.0 x1

Stocare

Intel Z370:

- 2x M.2 Socket 3, with M Key

- 6x SATA 6Gb/s ports

- Suporta Intel Smart Response, Intel Rapid Recovery

USB

Intel Z370:

- 4x USB 3.1

- 2x USB 2.0

ASMedia:

- 2x USB 3.1 = Tip A + Tip C

Format

- ATX

- 30.5 x 24.4 cm

 

Cipsetul Z370 este similar cu Z270, majoritatea imbunatatirilor platformei fiind la procesoare.

 


 

Ambalaj si accesorii

Ambalajul este o cutie neagra, pe al cărei capac tronează capul de vultur, emblema seriei Aorus, deasupra numelui plăcii.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming set

Pe verso găsim o poza cu produsul, dar si specificațiile acestuia, împreună cu anumite tehnologii implementate de Gigabyte.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming box back

In pachet, se afla placa de baza, dedesubtul căreia descoperim accesoriile.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming acc

Sa trecem la detalierea plăcii Z370 Ultra Gaming.

 


 

Aspect si construcție

In simplitate ei, Z370 Ultra Gaming arata bine. PCB-ul negru este brăzdat de emblema Aorus si de iluminarea RGB.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming

Procesorul este alimentat printr-o singura interfață, cu 8 pini, secondata de VRM-ul cu 4+3 faze. Putem vorbi de overclocking, la nivelul determinat de construcție.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming VRM

Z370 Ultra Gaming suporta pana la 64GB memorie DDR4, cu viteze de peste 4000MHz, in dual channel. Gigabyte a întărit sloturile cu armura metalica Ultra Durable, pentru protecție împotriva deteriorării, dar si a interfețelor.  In plus, producătorul a adăugat si RGB intre sloturi.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming top

Imediat sub socket-ul procesorului, exista un conector Ultra M.2, care suporta SSD-uri SATA si PCI-E, de tip 2042, 2060, 2080 si 20110.

Placa oferă 3 sloturi PCI-E x16, primul funcționând x16, al doilea x8, iar al treilea x4. Numai primele 2 sunt îmbrăcate in armura. Vitezele de mai sus denota suportul pentru 2-way SLI si 3-way CrossFireX. Pentru alte echipamente PCI-E, exista trei sloturi x1.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming bottom

Al doilea conector Ultra M.2 se afla deasupra celui de al doilea PCI-E x16 si suporta SSD-uri SATA si PCI-E, cu lungime maxima 80mm (2080).

Gigabyte a ales o placa de sunet Realtek ALC1220. Partea audio este separata de restul PCB, pentru a evita interferentele. Amplificatorul pentru căști detectează automat impedanța acestora, pentru a genera un sunet cat mai real.

Pentru pasionații de RGB, exista 2 extensii, aflate pe marginea inferioara a plăcii. Una dintre acestea este digitala, reprezentând o noutate in domeniu, deoarece permite controlul fiecărui LED, separat, nu a întregii benzi, ca la varianta analogica. Ca sa le deosebiți rapid, cele analogice se numesc RGBW si au 5 pini, iar cele digitale, VDG, si au 3 pini.

Lângă coltul plăcii, Gigabyte a instalat 2 porturi SATA3 verticale, in timp ce variantele clasice, orizontale, de pe marginea dreapta, sunt in număr de 4, pentru un total de 6x SATA3.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming SATA

Interfețele on-board sunt protejate de scutul Thermal Armor, care are si rol estetic. Avem la dispoziție 6x SATA3.1 (1 este tip C), 2x USB 2.0, 1x DVI, 1x HDMI, 1x PS/2 combo, 1x rețea Gigabit, 1x SPDIF optic si 5 jack-uri audio.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming interfaces

Pe verso, putem vedea, mai clar, delimitarea pârții audio, prin granița de culoare vernil.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming back

 


 

BIOS

BIOS-ul este neschimbat, din punct de vedere aranjarea meniurilor, doar culoarea se schimba, din când in când, in funcție de placa.

 


 

Configurație de test

Configuration

CPU

Intel Core i5-8600K

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Motherboard (BIOS)

Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming (F5)

RAM

16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16

Storage

ADATA XPG SX8000 512GB

Graphics

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

PSU

Seasonic 1200W Platinum

OS

Windows 10 x64

 

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsuram (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

Ca programe de test, am folosit:

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra-tactând procesorul si memoriile.

 


 

Overclocking

Z370 Ultra Gaming nu este o placa pentru overclocking extrem, dar putem sa încercăm sa creștem puțin performantele, in limitele oferite de capabilitățile VRM si de răcirea utilizata. Iată de la ce pornim:

Gigabyte Z370 Ultra Gaming XMP

Voltajul maxim la CPU, înregistrat de HWMonitor, a fost de 1.197V, ceea ce nu suna rău deloc. Vom vedea cum va fi influențată temperatura procesorului.

La overclocking, placa nu s-a comportat rău, oferind stabilitate.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming OC

Z370 Ultra Gaming lucrează cam așa: la 1.37V Vcore, in BIOS, ajunge, in Windows, in lucru, la 1.380V, daca alegeți Performance la LLC. Daca mergeți pe Extreme, supra-voltarea creste, atingând chiar si 1.42V, ceea ce mie nu-mi place.

 


 

Performanta

Cinebench R15

Gigabyte Z370 Ultra Gaming Cinebench 

 

GeekBench 4

Gigabyte Z370 Ultra Gaming Geekbench

Gigabyte Z370 Ultra Gaming Geekbench RAM 

 

XTU

 Gigabyte Z370 Ultra Gaming XTU

 

PCMark 10

Gigabyte Z370 Ultra Gaming PCMark1

Gigabyte Z370 Ultra Gaming PCMark2 

 

3DMark Time Spy

Gigabyte Z370 Ultra Gaming 3DMark 

 

AIDA64

 Gigabyte Z370 Ultra Gaming AIDA

Gigabyte Z370 Ultra Gaming AIDA RAM

 

 


 

Consum

Spuneam ca, inițial, placa alimentează procesorul cu maxim 1.197V, o valoare decenta, care poate influenta pozitiv consumul general. Fiind prima placa testata, din generația Z370, nu am grad de comparație, însă vom analiza rezultatele din punct de vedere valoric.

Gigabyte Z370 Ultra Gaming Power

Ei bine, 170W pentru un sistem de gaming nu este rău deloc. Nici chiar cei 224W, rezultați după overclocking, nu sunt o valoare mare.

 

Temperatura

Temperatura procesorului, indusa de VRM-ul lui Z370 Ultra Gaming, arata cam asa:

Gigabyte Z370 Ultra Gaming Temp

Valorile sunt bune, chiar si după overclocking, însă atenție la setările LLC, in cazul al doilea.

 


 

Preț

Prețul pentru Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming ar fi de 920 lei, si pare cam mare. Z270X Ultra Gaming este pe la 700 lei, deci platforma noua este mai scumpa decat precedenta, atat la procesor, cat si la placile de baza. Astept sa apara si celelalte modele Z370, de la toti producatorii, pentru a comenta pe cifre.

UPDATE 19.10.2017: Pretul a scazut la 859 lei si este mai rezonabil. Exista si placi mai scumpe, dar si mai ieftine.

 

Concluzie

Intel a lansat generația a 8-a de procesoare, împreuna cu platforma Z370. Am testat, astăzi, i5-8600K si Gigabyte Aorus Z370 Ultra Gaming, un tandem pentru gaming.

Placa de baza este o varianta buna pentru un sistem nou, oferind performanta buna si chiar posibilitatea de overclocking. Consumul final este bun, dar prețul este putin cam mare, zic eu.

 

PRO

CONTRA

 

- aspect interesant

- BIOS

- performanta

- overclocking

- consum

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.0

8.88

Performanta

9.0

BIOS

9.0

Overclocking

9.0

Capabilități & Tehnologii

8.5

Consum

9.5

Accesorii

8.0

Preț

8.5

 

Premii

excellent performance 9.0  best intake 9.5

 

Asus ROG Zenith Extreme review – robusta si stabila

Seria Extreme nu putea sa lipsească de la festinul lui Threadripper, astfel ca Asus ROG Zenith Extreme si-a făcut apariția, ca vârf de gamă. Placa a fost prezentata la Computex, însă, astăzi, putem evalua si performantele acesteia, nu doar imaginile.

Vorbim despre o placa de baza pentru entuziaști si overclockeri, motiv pentru care curiozitatea mea este si mai mare. Nu demult am publicat review-ul pentru ASRock X399 Taichi, astfel incat avem si termen de comparatie.

Asus Zenith Extreme set

 

Specificații:

Asus ROG Zenith Extreme

CPU

- AMD TR4 Socket pentru AMD Ryzen ThreadRipper

Cipset

- AMD X399

Memorie

- 4x DIMM, Max. 128GB, DDR4 3600MHz+ Non-ECC, Un-buffered Memory

- Quad Channel

Audio

ROG SupremeFX S1220 8-Channel High Definition

- Detectare automata a impedanței caștilor

- 120 dB SNR redare / 113dB SNR inregistrare

LAN

- 1x Intel I211-AT Gigabit LAN

- 1x Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ad

Sloturi

- 4x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8)

- 1x PCIe 2.0 x4

- 1x PCIe 2.0 x1

Stocare

- 3x M.2 Socket 3, with M key, SATA & PCIE 3.0 x 4 mode

- 6x SATA 6Gb/s port(s),

- Support Raid 0, 1, 10

USB

- 8x USB 3.1

ASMedia® USB 3.1 controller :

- 2x USB 3.1 (Tip A + Tip C)

Format

- E-ATX

- 30.5 x 27.7 cm

 

 


 

Ambalaj si accesorii

Cutia ROG ne întâmpină cu aceeași candoare ca si la plăcile anterioare, etalând modelul roșu cu negru. Numele plăcii tronează pe capac, însoțit de câteva logo-uri ale tehnologiilor integrate in produs.

Asus Zenith Extreme set

Spatele cutiei evidențiază specificațiile produsului, cu detaliu pe tehnologiile cele mai importante.

Asus Zenith Extreme box back

In interior, pachetul conține 2 cutii, una cu placa de baza, iar cealaltă cu accesoriile.

Asus Zenith Extreme inside

Dintre accesorii, menționez manualele, cablurile SATA, conectorii SLI

Asus Zenith Extreme acc

 


 

Aspect si construcție

Zenith Extreme este o placa E-ATX, cu un aspect extrem de atrăgător, completat de iluminarea Asus Aura si de câteva idei inovatoare ale producătorului. PCB-ul este negru, iar radiatoarele sunt gri cu negru, într-o combinație unica, menita sa evidențieze vârful de gama al seriei X399, in familia ROG.

Asus Zenith Extreme

VRM-ul este compus din 8 faze DIGI+, construite din componente de top, pentru a asigura stabilitate perfecta in overclocking.

Asus Zenith Extreme VRM

O noutate absoluta este Asus LiveDash OLED, un ecran mic, situat pe partea stângă, capabil sa afișeze tot felul de informații. Este de fapt, înlocuitorul celui cu care suntem obișnuiți, acela cu 2 caractere. In timpul secvenței de boot, acesta oferă codurile de eroare, apoi va afișa frecventa CPU, temperatura acestuia, vitezele ventilatoarelor, dar poate fi si configurat de utilizator, după dorință.

Asus Zenith Extreme top

Cele 8 sloturi de memorie suporta pana la 128GB DDR4 3600MHz+, in regim quad channel. Acestea sunt ancorate suplimentar de PCB, tehnologie denumita SafeDIMM. Circuitul pentru memorii este special, Asus optând pentru trasee separate, împiedicând interferentele si obținând un semnal electric mai curat si mai stabil.

Ca si pe alte placi ROG, Asus a mutat socket-urile M.2 pe un adaptor (aflat in cutia plăcii), căruia i-a creat slotul DIMM.2. Aceasta modularizare a creat mai mult spațiu pe PCB, dar si posibilitatea de a crea alte adaptoare, in viitor, pentru diverse situatii.

Procesorul poate fi alimentat cu 2x conectori de 8 pini, așezați la marginea plăcii, nu deasupra VRM, cum se întâmpla pana acum.

Lângă alimentarea plăcii de baza, găsim butoanele de Pornire si Reset, însoțite de punctele de măsură si switch-ul pentru sloturile PCI-E.

Asus Zenith Extreme buttons

Zenith are 4x PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU (SLI/CrossfireX) cu 4 placi grafice. Sloturile vor rula x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8, beneficiind din plin de aportul de 64 canale, oferit de procesoarele Threadripper. Exista o alimentare MOLEX, in partea de jos a plăcii, pentru echilibrarea curentului oferit de sloturi, in cazul SLI/CrossfireX cu 3 sau 4 placi.

Asus a integrat tehnologia SafeSlot, care îmbracă sloturile in armura metalica, protejându-le de îndoire sau rupere, dar si de interferente. Exista si 1x PCI-E x4, plus unul x1, pentru alte placi de extensie. O problema, aici, ar fi ca primul slot x16 este prea aproape de procesor, iar unele coolere, precum Noctua NH-U14S TR4-SP3, va vor obliga sa folositi al 3-lea slot PCI-E. 

Asus Zenith Extreme bottom

Pentru gameri, Asus a pus pe Zenith o placa de sunet ROG SupremeFX S1220, însoțită de un convertor analog-digital (DAC) ESS SABRE9018Q2C, capabil de 120dB SNR stereo la redare si 113dB la înregistrare. In plus,  suita de programe Sonic Studio III oferă utilizatorilor opțiuni suplimentare, pentru redarea sunetului dorit.

O a doua zona cu butoane se afla sub cipsetul X399. Acesta este, de fapt, partea de overclocking, care aduce switch-urile Slow Mode si RSVD, butoanele Safe_Boot si Retry si jumperul LN2_Mode. Este evidenta orientarea Zenith către overclocking extrem, prin prezenta switch-ului RSVD, care se activează la temperaturi scăzute (de obicei pe la -120C) si elimina Cold Bug-ul pentru procesor. (Cold Bug este temperatura cea mai joasa, la care procesorul încetează sa mai funcționeze).

Pe marginea inferioara găsim extensii pentru RGB, ventilatoare si răciri cu lichid.

Partea de stocare este completata de 6x porturi SATA3 si unul U.2.

Asus Zenith Extreme SATA

Interfețele on-board sunt protejate din toate părțile, beneficiind de un acoperiș dur si având integrat scutul, ca toate vârfurile de gama ROG.

Asus Zenith Extreme interfaces

Pe verso, Zenith are un backplate sub VRM, cu rol de răcire, dar si împotriva îndoirii PCB, însă rezistenta supremă este data de scutul aflat pe stânga, care acoperă aproape o treime din placa. Totodată, acesta are si rol estetic, oferind un aspect deosebit.

Asus Zenith Extreme back

 


 

BIOS

Asus oferă un BIOS complex, care conține toate opțiunile dorite de overclockerii avansați, așezate eficient, astfel încât sa fie ușor si rapid de accesat.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

AMD Ryzen Threadripper 1920X

Cooler

Noctua NH-U14S TR4-SP3 + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus ROG Zenith Extreme (0503)

RAM

32GB Corsair LPX DDR4-3200C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

SO

Windows 10 x64

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

X.265

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul DOCP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este măsurat cu un Wattmetru, la priza, pentru întregul sistem.

Temperatura CPU a fost înregistrată cu programul HWMonitor, iar ambientalul a fost menținut la 23C.

 


 

Overclocking

Am testat si overclockat procesoare din seria Ryzen, iar Threadripper are, in plus, niște nuclee si quad channel in loc de dual channel. In rest, se aplica aceeași strategie.

Am folosit, inițial, profilul DOCP, la 3200MHz.

Asus Zenith Extreme DOCP

Trebuie sa stiti ca Zenith supra-volteaza initial, destul de mult. Mai precis, VCore ajunge la 1.43V, ceea ce se rasfrange in temperatura CPU.

Zenith oferă profiluri pentru overclocking, in BIOS. Am testat câteva si funcționează, dar, la 3600MHz, nu am găsit stabilitate perfecta, însă, la 3466MHz, nu este nici o problemă.

In BIOS găsiți câteva profiluri predefinite, existând 2 cu setări de 3466MHz, la 1.4V, memoriile putând rula 24/7, in aceste condiții. Eu am ales varianta manuala si am ajuns la 3466MHz, la 1.61V, cu latente 12-12-12-28-1, perfect stabil. Procesorul a urcat la 4050MHz cu 1.325V, LLC = Level 6.

Asus Zenith Extreme OC

Voltajul real al procesorului atinge 1.336V, si puteti observa ca este mai mic decat cel la care placa alimenteaza pe profilul auto.

Comparativ, ASRock X399 Taichi are nevoie de doar 1.3V (real 1.315V) pentru 4050MHz, iar la memorie lucreaza stabil cu 1.6V, adica ceva mi putin decat Zenith Extreme.

 


 

Performanță

Cinebench R15

Asus Zenith Extreme Cinebench 

 

GeekBench 4

 Asus Zenith Extreme Geekbench

Asus Zenith Extreme Geekbench RAM

 

X.265

 Asus Zenith Extreme X.265

 

PCMark 10

 Asus Zenith Extreme PCMark1

Asus Zenith Extreme PCMark2

 

3DMark Time Spy

 Asus Zenith Extreme 3DMark

 

AIDA64

 Asus Zenith Extreme AIDA

Asus Zenith Extreme AIDA RAM

 

 


 

Consum

X399 Taichi a reușit un consum interesant, dar Zenith lucreaza cu voltaje mai mari.

Asus Zenith Extreme Power

 

 

Temperatura

Pe al doilea radiator al VRM-ului , Zenith are un ventilator mic, care poate fi controlat din BIOS. In urma testelor, am constatat ca acesta își face treaba foarte bine, menținând o temperatura joasa pe VRM. Însă, după 80% turație, începe sa facă si zgomot, la un nivel maxim de 45dBA. Daca auziți un bâzâit dinspre carcasa, sa știți ca de acolo vine, însă, daca fluxul de aer din interior este bun, micul muc nu va ajunge sa genereze zgomot.

Asus Zenith Extreme Temp

 Din cauza voltajelor mai mari de lucru, Zenith incalzeste mai tare procesorul.

 


 

Preț

Asus ROG Zenith Extreme apare online la aproximativ 2650lei. Prețul este mare, după părerea mea, mai ales ca exista placi X399 considerabil mai ieftine.

 

Concluzie

Asus ROG Zenith Extreme este o placa de baza pentru Threadripper, capabila de performanta si overclocking de top.

Design-ul este in tradiția Asus si nu am decât cuvinte de lauda pentru acesta. Capabilitățile plăcii sunt, de asemenea, ceea ce așteptam de la un vârf de gama. Testele au relevat stabilitate si eficienta, atât pentru procesor, cat si pentru memorii.

Overclocking-ul este la el acasă pe Zenith, însă prețul este prea mare, oricât am încerca sa justificam calitățile plăcii.

PRO

CONTRA

 

- aspect excelent

- BIOS complex

- performanță

- overclocking

- consum

 

- supra-volteaza initial

- preț

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.8

9.11

Performanta

9.8

BIOS

9.6

Overclocking

9.6

Capabilități & Tehnologii

9.0

Consum

9.4

Accesorii

9.5

Preț

7.0

 

Premii

best performance 9.8 best overclock 9.6 

a

ASRock X399 Taichi review – maestru al echilibrului

A venit timpul sa ne ocupam si de plăcile de baza pentru AMD Threadripper, iar primul pe lista este ASRock X399 Taichi, care este vârful de gama al producătorului. Tai Chi este un stil de arte martiale, folosite pentru auto-aparare, dar si pentru alte beneficii, precum echilibrul interior si mentinerea sanatatii. Fiind cea mai avansata solutie din serie, sa vedem daca putem considera Taichi ca fiind maestrul familiei.

ASRock X399 Taichi set

 

Specs:

ASRock X399 Taichi

CPU

- AMD TR4 Socket pentru AMD Ryzen ThreadRipper

Chipset

- AMD X399

Memory

- 4x DIMM, Max. 128GB, DDR4 3600MHz+ Non-ECC si ECC, Un-buffered Memory

Quad Channel Memory Architecture

Audio

Realtek ALC 1220 8-Channel High Definition

- Detectare automata a impedanței caștilor

- 120 dB SNR

LAN

- 2x Intel I211-AT Gigabit LAN

Slots

- 4x PCIe 3.0 x16

- 1x PCIe 2.0 x1

Storage

- 3x M.2 Socket 3, with M key, SATA & PCIE 3.0 x 4 mode

- 8x SATA 6Gb/s port(s),

- Support Raid 0, 1, 10

USB ports

- 6x USB 3.1

ASMedia® USB 3.1 controller :

- 2x USB 3.1 (Tip A + Tip C)

Form Factor

- ATX Form Factor
- 12 x 9.6 inch (30.5 x 24.4 cm)

 

 


 

Ambalaj si accesorii

Cutia este neagra si are un aspect sobru, dar elegant. Rotitele specifice serie Taichi trădează imediat identitatea produsului, însă nu oferă o imagine a acestuia.

ASRock X399 Taichi set

Pe verso, găsim o poza cu placa de baza, precum si caracteristicile importante.

ASRock X399 Taichi box back

Înăuntru sunt 2 cutii, una cu placa de baza, iar cealaltă cu accesoriile.

ASRock livrează, împreună cu X399 Taichi, manualele plăcii, drivere, cabluri SATA, etc.

ASRock X399 Taichi acc

 


 

Aspect si construcție

Ideea modelului, cu rotile dințate, este extraordinara si conferă plăcii un aspect aparte. Iluminarea RGB, din jurul cipset-ului, parca trezește mecanismul la viață.

ASRock X399 Taichi

Mă bucur ca, in sfârșit, AMD a conceput o retenție serioasa pentru procesoarele lor. Fixarea cu șuruburi este varianta ideala, completata de sistemul de prindere a cooler-ului. Păcat ca nu au implementat-o si pe AM4.

VRM-ul plăcii este compus din 11 faze digitale, construite din componente de top, pentru stabilitate la overclocking si fiabilitate. Răcirea VRM este asigurata de 2 radiatoare, legate intre ele printr-o conducta din cupru.

ASRock X399 Taichi VRM

Alimentarea procesorului vine de la 2 conectori: unul de 8 pini, aflat in coltul dreapta-sus al plăcii, si unul de 4 pini, aflat in stânga-sus. Este interesant ca cele 2 interfețe se afla la distanta de VRM, nu deasupra lui, ca pana acum. ASRock susține ca așezarea respectiva oferă semnal electric mai bun si temperatura mai scăzută pentru componentele VRM-ului, rezultând eficiență crescută si overclocking mai stabil.

ASRock X399 Taichi top

Cele 8 sloturi de memorie suporta pana la 128GB DDR4 cu viteze de peste 3600MHz, in sistem quad channel. Taichi suporta si memorii ECC (corecție de erori), ceea ce reprezintă un avantaj pentru anumiți utilizatori.

Sloturile de RAM nu sunt ranforsate suplimentar, însă cele de PCI-E sunt. Placa oferă suport pentru configurații multi-GPU, respectiv 4-way SLI/CrossfireX. Așadar, puteți folosi pana la 4 placi grafice simultan, pentru a rula jocurile la orice rezoluție si nivel de detalii doriți. Numărul de canale PCI-E (64) din dotarea Threadripper, oferă posibilitatea ca sloturile sa funcționeze x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8, ceea ce este mai bine decât pe plăcile de baza Intel, capabile de doar x8/x8/x8/x8.

ASRock X399 Taichi bottom

Pentru sunet, ASRock a ales o soluție Purity Sound 4, compusă dintr-un cip audio Realtek ALC1220, un DAC, capabil de 120dB SNR, ajutate de un amplificator pentru căști, model TI NE5532, care suporta pana la 600ohm impedanță. Pentru a evita interferentele, cele 2 canale audio au straturi diferite in PCB, in timp ce toata zona de sunet este separată de restul plăcii de bază, printr-o graniță fină.

X399 Taichi oferă 3x interfețe Ultra M.2,amplasate compact, in partea de jos a plăcii. Iluminarea RGB este prezenta doar pe radiatorul cipset-ului, însă avem la dispoziție încă 2 extensii, pentru adăugarea altor soluții RGB.

Ecranul pentru codurile de eroare se afla pe marginea inferioara, lângă butoanele de Pornire si Reset. Taichi are un singur BIOS, deci nu avem si buton/switch pentru comutare.

Pentru alte soluții de stocare, placa oferă 8x porturi SATA3 si unul U.2. Lângă acestea, exista o alimentare de 6 pini, pentru sloturile PCI-E, in cazul utilizării a 3 sau 4 placi grafice.

ASRock X399 Taichi SATA

Porturile USB 2.0 au dispărut, fiind înlocuite de USB 3.1. X399 Taichi are 10x astfel de interfețe, una fiind tip C. Pe lângă acestea, exista 1x PS/2, 2x Gigabit si 5 jack-uri audio. Conectorii pentru antenele Wi-Fi se afla tot aici. Butonul de BIOS Flashback este prezent tot in aceasta zona si poate rescrie BIOS-ul fără a porni sistemul, nefiind nevoie decât sa conectam alimentarea plăcii de baza.

ASRock X399 Taichi interfaces

Pe verso, placa este curata si nu prezinta nici o interfata.

ASRock X399 Taichi back

 


 

BIOS

BIOS-ul ASRock este foarte complex si oferă o multitudine de opțiuni, in special pentru utilizatorii avansați si pentru overclockeri.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

AMD Ryzen ThreadRipper 1920X

Cooler

Noctua NH-U14S TR4-SP3 + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

ASRock X399 Taichi (1.50)

RAM

32GB Corsair LPX DDR4-3200C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus RX 580 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

SO

Windows 10 x64

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu sofware specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

X.265

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul DOCP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

Consumul este înregistrat de un Wattmetru, pentru întreg sistemul.

Temperatura este raportata de HWInfo, cea ambientala fiind menținută la 23C.

 


 

Overclocking

Overclocking-ul pentru Threadripper este similar cu cel pentru Ryzen. Trebuie avut grija la temperatura, deoarece mai multe nuclee înseamnă un nivel crescut de căldură degajata, iar TDP-ul de 180W exact asta denota.

La baza, procesorul rulează la 3.5GHz, cu boost in 4.0GHz, alimentat al 1.225V, iar memoriile la 3200C16, cu 1.35V.

ASRock X399 Taichi XMP

Overclocking-ul ne-a dus pana la 4.05GHz @ 1.3V, însă răcirea pe aer ne-a limitat ascendența. O sa vedem, in scurt timp, cum se comporta Threadripper, răcit cu lichid. Memoriile au rulat stabil la 3466MHz 12-12-12-28-1 @ 1.6V.

ASRock X399 Taichi OC

 

 


 

Performanta

Cinebench R15

ASRock X399 Taichi Cinebench 

 

GeekBench 4

ASRock X399 Taichi Geekbench

ASRock X399 Taichi Geekbench RAM 

 

X.265

ASRock X399 Taichi X.265 

 

PCMark 10

 ASRock X399 Taichi PCMark1

ASRock X399 Taichi PCMark2

 

3DMark Time Spy

 ASRock X399 Taichi 3DMark

 

AIDA64

 ASRock X399 Taichi Aida

ASRock X399 Taichi Aida RAM

 

 


 

Consum

Ryzen a adus un consum decent de curent, astfel ca mă aștept la același lucru si din partea Threadripper.

ASRock X399 Taichi Power

Iată ca cele 12 nuclee nu consuma prea mult, alimentate de X399 Taichi. 244.8W in lucru este bine pentru monstrul din socket TR4. Overclocking-ul creste valoarea, deoarece am umblat la voltaj, însă acest pas rămâne la latitudinea fiecăruia.

 

Temperatura

Pentru temperatura, ne raportam la TDP-ul de 180W, precizat de AMD pentru Threadripper. In aceasta ipoteza, iată cum s-a comportat X399 Taichi.

ASRock X399 Taichi Temp

 


 

Preț

Nu am găsit ASRock X399 Taichi in magazinele din Romania, la momentul publicării articolului. In Europa, se poate cumpăra la un preț aproximativ de 369€, ceea ce s-ar putea traduce in 1700lei. Nu suna rău, însă aștept sa apară in Romania si voi comenta la acel moment.

 

Concluzie

ASRock X399 Taichi este prima placa de baza, pentru AMD Threadripper, care mi-a căzut in mana. Impresia este foarte buna, păstrând-se in zona de încredere cu care sunt obișnuit de ASRock.

Aspectul este excelent, capabilitățile sunt pe aceeași linie, iar prețul nu pare a fi exagerat.

In concluzie, ASRock X399 Taichi este un maestru al echilibrului, oferind un raport excelent intre aspect, performanta, capabilitati de overclocking, dar, mai ales, pret de achizitie.

 

PRO

CONTRA

 

- aspect

- performanta

- overclocking

- consum

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.8

9.47

Performanta

9.8

BIOS

9.5

Overclocking

9.5

Capabilități & Tehnologii

9.0

Consum

9.5

Accesorii

9.0

Preț

9.0

 

Premii

best performance 9.8  excellent overclock 9.5

 

MSI X299 XPower Gaming AC review – overclocking semeţ

Seria X99 s-a dus, fiind înlocuită de platforma X299, care reunește procesoarele din seria X, respectiv Skylake-X si Kabylake-X. Chiar înainte de apariția primei plăci de baza XPower Titanium, MSI avea pe piață varianta X99A XPower AC, pe care am testat-o la acea vreme si pe care am folosit-o, de atunci, pentru bancul de teste plăci grafice.

Placa era neagra si avea accente galbene pe alocuri. Zilele trecute, când am primit pachetul de la MSI, m-a frapat întâi numele: MSI X299 XPower Gaming AC, apoi culoarea neagra a plăcii. Sincer, eu așteptam varianta Titanium, cu PCB-ul acela argintiu, însă ceva îmi spune ca nu va lipsi din serie, așa cum X99A Titanium a apărut, la un moment dat.

MSI X299 XPower set

 

Specs:

MSI X299 XPower Gaming AC

CPU

- Intel Socket 2066 for Intel Core X

- Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Cipset

- Intel X299

Memorie

- 8x DDR4

- 128GB in quad channel at 4133MHz+ (Skylake-X)

- 64GB in dual channel at 4500MHz+ (Kabylake-X)

- Quad & Dual channel

Audio

- Realtek ALC1220S HD

- 7.1-Channel High Definition Audio

- S/PDIF output

Rețea

- 1x Intel i219V Gigabit

- 1x Intel i211 Gigabit

Sloturi

- 4x PCIe 3.0/2.0 x16

- 1x PCIe 3.0 x1

Stocare

Intel X299 chipset:

- 3x Ultra M.2 Socket 3

- 10x SATA3

- Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology, Intel Optane

USB

Intel X299 chipset:

- 6x USB 2.0

- 10x USB 3.1 Gen 1

ASMedia USB 3.1:

- 3x USB 3.1 Gen2

Format

- EATX

- 30.5 x 27.2 cm (12 x 10.7 inch)

 

 


 

Ambalaj si accesorii

Cutia este neagra si trădează, inițial, doar numele plăcii!

MSI X299 XPower set

Totuși, pe verso găsim specificațiile produsului si 2 imagini ale acestuia.

MSI X299 XPower box back

In interior, MSI a livrat 2 cutii: una conține placa de baza, iar cealaltă, o sumedenie de accesorii.

MSI X299 XPower box inside

Dintre accesorii, enumăr

MSI X299 XPower acc

 

 


 

Aspect si construcție

MSI X299 XPower Gaming AC este o placa EATX, dotata cu un PCB negru si cu radiatoare foarte interesante, ca forma si concept.

MSI X299 XPower

Fiind o placa pentru overclocking, MSI a instalat un VRM premium, pentru a asigura stabilitatea in orice situație. Cele 14 (12+1+1) faze sunt construite cu cele mai bune componente (Military Class 6), selectate special pentru performanta in condiții extreme. PCB-ul este, de asemenea, optimizat pentru overclocking, având traseele de curent izolate, pentru a obține un semnal curat si stabil.

MSI X299 XPower VRM

Partea de LoadLine Calibration, indispensabila in overclocking, oferă 8 nivele de lucru, astfel încât puteți controla precis ce voltaj ajunge la procesor.

Răcirea VRM este asigurata de un compus de radiatoare, respectiv unul direct peste componente, legat, printr-o conducta, de cel de al doilea, care este mai mare. Am atașat senzorii K, atât pe partea superioară, cat si dedesubtul VRM-ului, astfel încât vom avea o imagine clară asupra temperaturilor in cele 2 zone.

Alimentarea procesorului se face din 2 conectori: unul de 8 pini si unul de 4 pini. Ar trebui sa fie suficient pentru orice membru al seriei X, însă voi testa acest aspect atunci când voi avea varianta i7-7980X, aceea cu 18 nuclee, care, sub azot, ar trebui sa chinuie puternic VRM-ul.

MSI X299 XPower top

Cele 8 sloturi de memorie DDR4 suporta maxim 128GB, cu viteze de peste 4133MHz in quad channel si peste 4500MHz in dual channel. Tehnologia DDR4 Boost îmbunătățește performantele memoriei, prin separarea circuitelor specifice si optimizarea traseelor, obținând astfel un semnal mai stabil. In plus, MSI a îmbrăcat sloturile in armura caracteristica - Steel Armor – ancorându-le mai puternic in PCB si asigurând protecție împotriva interferentelor.

Coltul dreapta sus oferă butoane pentru Pornire, Reset si Game Boost, dar si pentru overclocking. Pe lângă acestea, exista ecranul pentru codurile de eroare, precum si LED-urile EZ Debug – CPU, RAM, VGA, Boot – care oferă informații, in caz de nepornire a sistemului. Punctele de măsurare, a diverselor tensiuni, se afla tot aici: Input, DRAM, VSA, VCCIO, Core, Ring, GND. Din păcate, MSI a ales sa renunțe la cadrul de plastic, cu pinii sudați pe placa, deși era cea mai ușoară variantă pentru utilizatori, punând in schimb doar punctele unde sa lipești singur fire pentru multimetru. Mare păcat de aceasta schimbare.

MSI X299 XPower OC tools

Jumătatea inferioara a lui X299 XPower AC este la fel de interesanta. Cele 4 sloturi PCI-E x16 sunt îmbrăcate in Steel Armor, pentru protecție împotriva îndoirii sub plăcile grafice grele, dar si împotriva interferentelor electromagnetice. XPower suportă SLI si CrossfireX cu 4 plăci video, sloturile funcționând x16, x16/x16, x16/x16/x8, x8/x8/x16/x8, când aveți un procesor cu 44 benzi PCI-E.

MSI X299 XPower bottom

Partea audio este separata de restul PCB-ului, pentru evitarea interferentelor. Mai mult, canalele stânga-dreapta au straturi separate in PCB, pentru o calitate superioara a sunetului. Audio Boost 4 este denumirea dată, de către MSI, părții de sunet. Cip-ul Realtek ALC1220 este capabil de 7.1 canale si este secondat de un amplificator pentru căști, cu posibilitatea detectării automate a impedanței acestora.

MSI a instalat nu mai puțin de 3 interfețe M.2, exact in spatiile dintre sloturile PCI-E. In plus, le-a atașat si radiatoare, pentru răcirea SSD-urilor, ceea ce este un bonus important. Totodată, au fost încadrate perfect in estetica plăcii de bază. Primul radiator se fixează cu o prindere din plastic si are balamalele pe răcirea de la cipset, in timp ce următoarele doua se prind cu clasicul șurub si au punctul de sprijin direct pe interfețe.

MSI X299 XPower M.2

Socket-urile M.2_1 si M.2_2 suporta atât echipamente SATA, cat si PCI-E, plus Intel Optane. Ultimul M.2 funcționează doar cu SSD-uri PCI-E. Toate suporta RAID 0 si 1.

Soluțiile de stocare clasice pot fi conectate la cele 10 porturi SATA3, cu suport pentru RAID 0,1,5,10.

MSI X299 XPower SATA

Interfețele, atașate de placa de baza: 1x PS/2, 2x USB 2.0 (cel de jos fiind si pentru BIOS Flashback), 6x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 3.1 Gen 2 (unul A si unul C), 2x porturi Gigabit Intel, 1x SPDIF optic si 5x jack-uri audio, placate cu aur. Pe lângă acestea, găsim 2 butoane: Clear CMOS si BIOS Flashback, precum si placa de rețea wireless, cu conectori pentru antenele externe, aflate in pachet.

MSI X299 XPower interfaces

MSI X299 XPower AC oferă 10 extensii pentru ventilatoare, precum si Dual BIOS, foarte util pentru overclocking. Nici RGB-ul nu lipsește, fiind prezent pe radiatorul de la VRM, pe cel de la cipset si putând fi extins prin interfețele dedicate.

MSI X299 XPower back

 


 

BIOS

Click BIOS 5 se numește interfața de la MSI si oferă toate opțiunile necesare configurării sistemului, după placul fiecăruia, de la începători, pana la overclockerii profesioniști.

 


 

Configurație de test

Configurație

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

MSI X299 XPower Gaming AC (1.33)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Stocare

ADATA XPG SX8000 512GB

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

SO

Windows 10 x64

 

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei plăci de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei plăci, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latențelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

 


 

Overclocking

XPower este vârful de gama pentru MSI si placa de baza dedicata overclocking-ului. Am testat variantele Z170A, Z270 Si X99A (AC si Titanium), inclusiv pe azot, si sunt extraordinare. Sa vedem cum se comporta X299.

Pentru început, iată cum setează placa latentele pentru memorii, in cazul profilului XMP.

MSI X299 XPower XMP

Am măsurat voltajul procesorului si am citit o valoare maxima de 1.184V, in timpul testelor, cu toate nucleele urcate la 4.3GHz. Totuși, alte placi le ridica pana la 4.5GHz,asa ca graficele de performanta vor afișa o valoare mai mica pentru X299 XPower, din acest motiv.

Pe de alta parte, alte placi rulează inițial cu voltaje peste 1.2V, ajungând chiar si la 1.25V, inducând, astfel, un potențial consum mai mare, precum si o temperatura mai crescuta a procesorului.

La overclocking, MSI sta foarte bine. Frecventa de 4.7GHz este stabila la 1.23V, LLC = Level 1, in timp ce pentru 4750MHz are nevoie de doar 1.26V.

MSI X299 XPower OC

Pe multimetru, valoarea maxima înregistrată a fost de 1.286V.

Totuși, pe XPower, memoria nu a fost stabila la 4000 14-14-14-28-1, însă a rulat perfect la 3800, cu latente mai strânse. Sigur MSI va rezolva situația, cu un update de BIOS.

 


 

Performanta

Cinebench R15

MSI X299 XPower Cinebench 

 

GeekBench 4

 MSI X299 XPower Geekbench

MSI X299 XPower Geekbench RAM

 

XTU

MSI X299 XPower XTU 

 

PCMark 10

MSI X299 XPower PCMark1

MSI X299 XPower PCMark2 

 

3DMark Time Spy

MSI X299 XPower 3DMark 

 

AIDA64

MSI X299 XPower AIDA

MSI X299 XPower AIDA RAM 

 

 


 

Consum

Valoare inițială a voltajului pentru procesor, conform profilului automat din BIOS, este de doar 1.184V. In aceste condiții, X299 XPower ar trebui sa dezvolte un consum mai mic de curent, fata de alte placi.

MSI X299 XPower Power

Totodată, varianta MSI rulează, si in overclocking, cu voltaj mai mic decât alte placi similare.

 

Temperatura

Voltaj mic înseamnă si temperatura mai scăzută. Iată ce a relevat testul, in privința MSI X299 XPower.

MSI X299 XPower Temp

Initial, voltajul mai mic, folosit de MSI, releva o temperatura mai mica pentru procesor. Dupa overclocking, cam toate placile din test incalzesc procesorul la fel.

 


 

Preț

Prețul pentru  MSI X299 XPower Gaming AC este de aproximativ 2050lei. Concurenți ar fi Gigabyte X299 Gaming 9 (care costa 2300lei), Asus Rampage VI Extreme (care nu exista in magazine) si ASRock X299 Taichi (care costa 1400lei).

 

Concluzie

Am testat, de-a lungul timpului, toate versiunile XPower, începând cu X99A si pana astăzi, la X299. Ste una dintre plăcile pentru overclocking, astfel ca le-am testat si pe azot.

Versiunea X299 XPower Gaming AC este o evoluție, atât in design, cat si in comportament. BIOS-ul este prietenos si ușor de folosit. Performanța este pe măsura seriei, iar overclocking-ul de procesor este extraordinar. La memorie mai este puțin de lucru, dar sunt sigur ca un update de BIOS va remedia si aceasta situație.

 Prețul este mediu, astfel ca exista si placi mai scumpe, dar si mai ieftine.

PRO

CONTRA

 

- aspect

- performanta

- overclocking

- consum

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.8

9.58

Performanta

9.8

BIOS

9.8

Overclocking

9.8

Capabilități & Tehnologii

9.8

Consum

9.3

Accesorii

9.5

Preț

9.0

 

Premii

best performance 9.8 best overclock 9.8 

 

Asus ROG Rampage VI Apex review – maiestria in overclocking

Așteptam cu nerăbdare sa primesc plăcile de overclocking pentru platforma X299… si iată ca au început sa ajungă. Prima pe lista este Asus ROG Rampage VI Apex, al cărei review îl puteți citi, in absoluta premiera in Romania, la noi pe site.

După Maximus IX Apex, pe care am folosit-o de multe ori pe azot lichid, sunt curios ce noutăți aduce implementarea Rampage.

Articolul va trece prin testele specifice metodologiei noastre, dar pentru cei interesați de overclocking avansat, intrați pe forumoverclocking.ro si puneți-mi întrebări. Când timpul îmi va permite, voi filma un clip cu overclocking-ul pe azot lichid, ca sa dezlănțui toata puterea Apex.

Asus Rampage VI Apex set

 

Specs:

Asus ROG Rampage VI Apex

CPU

- Intel Socket 2066 for Intel Core X-series

- Supports Intel Turbo Boost Max Technology 3.0

Chipset

- Intel X299

Memory

- 4x DDR4 memory slots,

- supports 64GB in quad channel at 4133MHz+ (Skylake-X)

- supports 64GB in dual channel at 4500MHz+ (Kabylake-X)

- Quad & Dual channel memory architecture

Audio

- SupremeFX S1220

- 7.1-Channel High Definition Audio

- Supports S/PDIF output

Network

- 1x Intel i219V Gigabit

- 802.11a/b/g/n/ac

Slots

- 4x PCIe 3.0/2.0 x16

- 2x PCIe 3.0 x1

Storage

- 2 x DIMM.2 slots for 4x Ultra M.2

- 6x SATA3 ports

- Supports RAID, Intel VROC, Intel Optane

USB ports

Intel X299 chipset:

- 2x USB 2.0

- 6x USB 3.1

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1 - Type-A + Type-C

Form Factor

- E-ATX Form Factor
- 30.5 x 27.2 cm (12 x 10.7 inch)

 

 


 

Ambalaj

Cutia are un aspect foarte atractiv, îmbrăcată in roșu si negru. Pe fata, conține doar numele produsului si emblema republicii.

Asus Rampage VI Apex set

Pe verso se găsesc specificațiile plăcii, împreună cu mențiuni despre diverse tehnologi integrate.

Asus Rampage VI Apex box back

Deschiderea este orizontala, cutia desfăcându-se, efectiv, in doua, capacul ridicându-se pe un arc de cerc.

Asus Rampage VI Apex box open

Placa si accesoriile se afla in cutii separate, in aceasta ordine. Intre ele veți găsi o coala cu abțibilduri ROG, pe care sunt sigur ca o veți aprecia.

Asus Rampage VI Apex box stickers

Seria ROG a avut mereu o multitudine de accesorii, astfel încât utilizatorul sa nu duca lipsa de nimic. Din păcate, acest aspect contribuie si la prețul produsului, iar unele, printre care conectorii SLI pentru 3 si 4 placi, se folosesc foarte rar sau chiar deloc.

Asus Rampage VI Apex box acc

In pachet găsim cabluri SATA, manuale, drivere, cabluri de extensie RGB, antena Wi-Fi, conectori SLI pentru 2, 3 si 4 placi grafice, dar, exista 2 accesorii care merita atenție deosebita.

Încep cu cele 2 adaptoare, numite DIMM.2, care pot susține cate 2x SSD-uri M.2 si oferă suport pentru RAID, Intel VROC si Intel Optane.

Asus Rampage VI Apex box DIMM.2

Apoi, pachetul conține o punguță cu 2 pini aurii. Nu sunt scobitori, așa ca nu le băgați intre dinți. Nu sunt nici de aur, deci nu va bucurați! Sunt 2 pini pentru overclocking extrem.

Asus Rampage VI Apex box pini

Mai pe larg, Intel nu a prevăzut voltajul DMI in socket 2066, iar procesoarele KabyLake-X  au nevoie de acesta pentru a trece de Cold Bug (temperatura minima la care procesorul nu mai funcționează; in general pe la -120C) si a rula la temperatura azotului (-196C) sau heliului (-269C) lichid. Ei bine, Asus a rezolvat problema si a oferit acest pin, care se introduce într-un orificiu special, din interiorul socket-ului (este extraordinar ca au descris chiar si in manualul plăcii cum se face!!) si atinge un rezistor de pe procesor. Scăzând rezistenta acelui rezistor, creste voltajul DMI, pentru a ocoli Cold Bug-ul de la procesor.

Rețineți ca pinul se folosește DOAR pentru overclocking extrem si NUMAI pentru procesoarele KabyLake-X (cele cu 4 nuclee), NU si pentru Skylake-X (6-18 nuclee).

 

Acestea ziind fise, sa trecem la placa de baza…

 


 

Aspect si construcție

Seria Apex a introdus formatul X, neconvențional si asimetric, si observ ca fiecare nou membru aduce o alta forma. Așadar, plăcile Apex se pot recunoaște dintr-o mie, fără echivoc.

Asus Rampage VI Apex

In urma dezbaterii legate de încălzirea excesiva a VRM-ului la plăcile X299, producătorii au devenit mai atenți la acest aspect. Asus a construit o răcire puternica pentru Rampage VI Apex, formata din 2 radiatoare, conectate printr-o conducta, astfel încât suprafața de disipare sa fie foarte mare. VRM-ul are 8 faze si beneficiază de tehnologia Extreme Engine DIGI+, care conține componente de cea mai buna calitate, precum MOSFETi PowelRstage IR3555, bobine Microfine din aliaj si condensatori 10K Black. Toate acestea asigura o alimentare coerenta pentru procesor si stabilitate pentru overclocking extrem.

Asus Rampage VI Apex VRM

Alimentarea CPU este asigurata de 2 interfețe cu 8 pini, așa ca nu pot apărea probleme la overclocking-ul niciunui procesor din seria Intel Core X.

Pentru a creste performanta si capacitatea de overclocking, Asus a montat doar 4 sloturi pe R6 Apex, generând trasee mai scurte către procesor, obținând astfel un semnal mai curat, ceea ce duce la stabilitate crescuta.

Asus Rampage VI Apex top

Placa suporta maxim 64GB DDR4 cu viteze de peste 4500MHz in dual channel si peste 4133MHz in quad channel. Sloturile sunt ranforsate cu tehnologia SafeDIMM, fiind mai bine ancorate de PCB.

De o parte si de alta a memoriilor, se afla cele 2 sloturi DIMM.2, pentru adaptoarele aflate in pachet. Cel din stânga este legat la benzile PCI-E ale procesorului si suporta RAID si Intel VROC, in timp ce al doilea este legat la PCH si suporta RAID si Intel Optane.

Coltul dreapta-sus este rezervat overclocking-ului. Aici se găsește ceea ce Asus numește Overclocker’s Toolkit, respectiv unelte specifice pentru overclocking.

Asus Rampage VI Apex OC corner

In detaliu, avem la dispoziție:

- LED-uri pentru condens = atașate la 18 senzori, amplasați pe placa. Aceștia vor anunța utilizatorul, in caz ca apare condens in zonele respective.

circuit

- ecran Q-code = pentru codurile de eroare la boot

- LED-uri EZ-Debug = sunt 4 la număr: CPU, RAM, VGA si BOOT. Cel care rămâne aprins indica imposibilitatea de inițializare a componentei respective, sau a boot-arii, oferind un ajutor rapid in depistarea problemei.

- LN2 Mode = este un jumper pentru activarea/dezactivarea modului de overclocking extreme

- Slow Mode = reduce multiplicatorul procesorului la valoarea 8

- Pause = pune pauza sistemului

- RSVD_1 = se activează doar sub LN2, la -120C si setează automat voltajele care se ocupa de Cold Bug.

- RSVD_2 = ii indica plăcii folosirea pin-ului pentru DMI, iar placa setează voltajul in consecință.

Nota: RSVD_1 si RSVD_2 se folosesc numai pentru procesoarele KabyLake-X, pentru overclocking pe azot lichid , după ce temperatura procesorului a ajuns la -120C! Daca nu știți exact ce fac, nu le activați, pentru ca riscați sa ardeți procesorul.

Lângă arsenalul de mai sus găsim si butoane de control: Pornire, Reset, Retry (încearcă din nou sa pornească, in caz de eșec la overclocking) si Safe Boot (pornește placa la setările auto, dar păstrând in meniu valorile setate de utilizator).

R6A are 4 sloturi PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU cu pana la 4 placi grafice. Tehnologia SafeSlot este prezenta aici, ancorând mai puternic sloturile de PCB si asigurând rezistenta acestora la plăcile video grele.

Asus Rampage VI Apex bottom

De partea de sunet se ocupa Asus SupremeFX, capabil de 8 canale. Cip-ul audio este ecranat, iar zona dedicata plăcii de sunet este separata de restul PCB-ului, pentru a evita interferente.

Apex oferă nu mai puțin de 12 extensii cu 4 pini. Doua pot fi folosite pentru pompele din sistemele de răcire cu lichid, iar alte 5 sunt albe, ceea ce înseamnă ca acestea vor menține, permanent, turația maxima la ventilatoarele conectate acolo.

Unitățile de stocare pot fi conectate la cele 6 porturi SATA3, așezate oblic, într-un stil curajos si atractiv.

Asus Rampage VI Apex SATA

Overclocker-ii vor aprecia cele 2 porturi PS/2, precum si butoanele de Reset BIOS si Flashback. Acesta din urma oferă posibilitatea rescrierii BIOS-ului, având placa de baza conectata la sursa. Nu este nevoie de procesor, memorii, etc, ci doar de un stick USB cu fișierul de BIOS, denumit R6A.CAP.

Asus Rampage VI Apex interfaces

Exista 8 porturi USB 3.1, dintre care unul este tip C, si 2x USB 2.0, cel de sus fiind si pentru Flashback.

Asus Rampage VI Apex back

 

Ce ii lipseste?

Lui Rampage VI Apex ii lipseste OC Panel-ul. Acela este un instrument extraordinar pentru overclocking, iar Asus nu l-a mai introdus in pachet cu placile de baza dedicate.

 


 

BIOS

BIOS-ul Asus oferă toate opțiunile necesare unei funcționări coerente a plăcii de baza.

 


 

Configurație de test

Configuration

CPU

Intel Core i7-7820X

Cooler

Watercool Heatkiller IV Pro + Gelid GC-Extreme

Motherboard (BIOS)

Asus ROG Rampage VI Apex (0601)

RAM

32GB Corsair LPX Vengeance DDR4-3600C16

Storage

ADATA XPG SX8000 512GB

Graphics

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

PSU

Seasonic 1200W Platinum

OS

Windows 10 x64

 

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

XTU

PCMark 10

3DMark Time Spy

AIDA64

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul XMP, apoi supra tactând procesorul si memoriile.

 


 

Overclocking

Voltajul automat, controlat de Apex, ajunge pana la 1.25V, ceea ce eu consider ca este mult, si ar trebui căutată valoarea minima, la care procesorul respectiv este stabil, evitând consumul mai mare si temperatura mai ridicata.

Asus R6A XMP

Pentru overclocking, am folosit un voltaj de 1.28V pentru CPU, 1.2V pentru cache si 1.9V pentru Input. Memoria a rulat stabil la 4000 cu 1.6V.

Asus R6A OC

 

 


 

Performanta

Cinebench R15

 Asus R6A Cinebench

 

GeekBench 4

Asus R6A Geekbench

Asus R6A Geekbench RAM 

 

XTU

Asus R6A XTU 

 

PCMark 10

Asus R6A PCMark1

Asus R6A PCMark2 

 

3DMark Time Spy

Asus R6A 3DMark 

 

AIDA64

Asus R6A AIDA

Asus R6A AIDA RAM

 


 

Consum

Setat pe auto, voltajul procesorului este controlat de BIOS-ul plăcii de baza, iar R6 Apex trimite maxim 1.25V, iar asta e destul demult, mai ales daca se întâmplă si pentru procesoarele cu cel puțin 8 nuclee, acest fapt ducând la consum general mai mare, dar si o temperatura de lucru mai ridicata.

Asus R6A Power

Iată ca ipoteza de mai sus se confirma, Apex fiind depășită doar de TUF Mark 1, care are aceeași problema. Situația se păstrează si după overclocking, numai ca Apex oferă un avans mai mare la performanta, folosind un voltaj puțin mai mare ca celelalte placi, deci per total, iese in avantaj.

 

Temperatura

Am testat temperatura VRM, atât deasupra, cat si dedesubtul acestuia, folosind 2 senzori K atașați unui termometru digital. Am înregistrat valori maxime de 34C (sus), respectiv 36C (jos). Va pot spune ca sunt mai mici decât la alte placi X299, testate de mine. Testele au fost efectuate având un ventilator de 120mm peste VRM-uri.

Asus R6A Temp

Cu setările AUTO, Apex pierde la capitolul temperatura in fata tuturor plăcilor din comparativ, cu excepția suratei TUF Mark 1. După overclocking, însă, situația se schimba si Apex ajunge la egalitate cu TUF Mark 1si MSI Gaming Pro Carbon, însă oferă un salt mai mare de performanta fata de oricare dintre acestea.

 


 

Preț

Prețul nu este cunoscut momentan, așa ca am revin cu aceasta informație. Pe Amazon, placa se gaseste pe la 470-490 EURO, ceea ce inseamna ca, la noi, va costa peste 2100 lei. Ma voi raporta la aceasta valoare, pana la noi ordine.

 

Concluzie

Rampage 6 Apex este o noua demonstrație de forță din partea Asus. In sensul bun, mă refer. Pe lângă aspectul extraordinar, placa oferă performanta de top, dar, cel mai important, este  perfecta pentru overclocking pe azot lichid, oferind opțiuni unice, precum acel pin din socket si butoanele RSVD 1 si 2, care setează singure voltajele necesare, fără a mai fi nevoie de intervenția utilizatorului.

Mutarea interfețelor M.2 pe adaptoarele DIMM.2 este iarăși o idee superba, eliberând loc pe placa de baza si oferind soluții de creștere a performantei. Bineînțeles ca si prețul pachetului ar fi altul fără acele accesorii, dar vorbim aici de un vârf de gama, al cărui cumpărător se uita mai întâi la capabilități si apoi la buzunar.

Am cuvinte de lauda pentru Apex, însă am si nemulțumiri, precum faptul ca setează destul de sus voltajul procesorului, pe opțiunea Auto, inducând consum mai mare si temperatura crescuta.

 

PRO

CONTRA

 

- aspect excelent

- BIOS complex

- performanta

- overclocking

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție

10

9.48

Performanta

10

BIOS

10

Overclocking

10

Capabilități & Tehnologii

10

Consum

9.0

Accesorii

9.5

Preț

8.0

 

Premii

best performance 10.0 best overclock 10 editors choice must have

 

ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac review – performanta in miniatura

Am fost pasionat, probabil ca mulți alții, de a avea sistem de gaming si o carcasa mare, încăpătoare, aerisita. Ei bine, timpul meu de joaca s-a diminuat spre zero de-a lungul anilor, astfel încât PC-ul îl folosesc pentru scris articole, citit email si navigat pe internet, astfel încât nu se mai justifica dimensiunea ‚conservei’ de sub birou. Însă timpul (si lenea) nu mi-au permis sa-mi schimb computer-ul, chiar daca mi-au trecut prin mana zeci de placi de baza, de toate tipurile si dimensiunile.

In prezent, sunt atras de variantele mini-ITX, care ocupa puțin spațiu, iar un sistem de acest gen încape in spatele monitorului, evitând astfel si grămada de fire de sub birou.

Am plăcerea sa va prezint astăzi o placa mini-ITX pentru platforma AMD AM4, mai exact este vorba despre ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac. Este evidenta inclinația către gaming, formatul mini-ITX, precum si platforma X370 pentru Ryzen.

ASRock X370 Gaming ITX set

 

Specs:

ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac

CPU

- AMD AM4 Socket

- suporta AMD Ryzen/7th Generation A-series/Athlon

- Suporta water cooling pana la 95W

Cipset

- AMD X370

Memorie

AMD Ryzen

- 2x DIMM, Max. 32GB, DDR4 3466+(O.C.) MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

Dual Channel Memory Architecture

Audio

- Realtek ALC1220

- 120 dB SNR redare stereo si 113 dB SNR inregistrare

- Suporta Creative Sound Blaster Cinema 3

LAN

- 1x Intel I211-AT Gigabit LAN

Slot-uri

- 1x PCIe 3.0/2.0 x16

Stocare

- 1x M.2 Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 (SATA & PCIE 3.0 x 4)

- 1x M.2 Socket 3 vertical, M key, type 2242/2260/2280/22110 (SATA)

AMD X370 cipset :

- 4x SATA3

- Suporta Raid 0, 1, 10

USB

- 4x USB 3.1

- 2x USB 2.0

Format

- mini-ITX
- 6.7 x 6.7 inch (17 x 17 cm)

 

 


 

Aspect si construcție

După cum sugerează si numele, ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac este o placa de baza in format mini-ITX, bazata pe cipsetul AMD X370, deci beneficiind de toate calitățile acestei platforme. Este compatibila cu toata seria Ryzen (7, 5, 3) pe socket AM4 si este destinată gamerilor.

ASRock X370 Gaming ITX

VRM-ul este compus din 8 faze, care beneficiază de componente de top, precum condensatori Nichicon 12K Black si diode Premium. Este suficient pentru orice procesor compatibil, însă nu este recomandat pentru overclocking, deși posibil sa aibă ceva putere. Alimentarea CPU este dintr-un conector cu 8 pini.

ASRock X370 Gaming ITX VRM

Placa are doar 2 sloturi de memorie, capabile sa susțină maximum 32GB DDR4 la 3466MHz+, in dual channel.

Partea audio este condusa de un cip Realtek ALC1220, care suporta  7.1 canale. Pentru evitarea interferențelor, placa are nivele separate in PCB pentru canalele stânga/dreapta.

X370 Gaming-ITX oferă 4x porturi SATA3, orientate vertical, dar si un slot M.2, aflat pe spatele plăcii. La mini-ITX vorbim mereu de un slot PCI-E x16, singurul care poate fi utilizat pentru plăci de extensie.

Ca interfețe, placa vine cu 1x PS/2, 2x USB 2.0, 2x HDMI, 4x USB 3.1 (1 de tip C), 1x port Gigabit, 1x SPDIF optic, 5x jack-uri aurite, iar la final exista placa de rețea wireless, care-si așteaptă antenele.

ASRock X370 Gaming ITX interfaces

Datorita dimensiunilor foarte mici ale socket-ului M.2, ASRock l-a montat pe spatele plăcii de baza, economisind spațiu pe partea frontala.

ASRock X370 Gaming ITX back

In cutie veti mai gasi manualul de utilizare, antena Wi-Fi si panoul de la interfetele integrate, pentru montarea pe carcasa.

 


 

BIOS

BIOS-ul ASRock este foarte bine structurat si ușor de folosit. Opțiunile sunt grupate inteligent.

 


 

Configurație de test

Configuratie

CPU

AMD Ryzen 7 1700

Cooler

Alphacool Eisblock XPX + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

ASRock X370 Gaming-ITX/ac (P3.0)

RAM

16GB Zadak511 DDR4-3200C16

Stocare

ADATA SX8000 M.2 512GB SSD

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

SO

Windows 10 x64

 

Metodologie

Capabilitățile individuale ale unei placi de baza sunt reprezentate de BIOS si VRM. Pentru a evidenția calitățile unei placi, avem nevoie sa măsurăm (cu multimetrul sau cu software specializat) voltajele oferite de BIOS/VRM si setările latentelor pentru memorie.

 

Cinebench R15

GeekBench 4

7-Zip

X.265

SuperPi

3DMark Time Spy

 

Testele sunt efectuate întâi folosind profilul implicit al memoriilor (DOCP), apoi supra tactând procesorul si memoriile.

 


 

Overclocking

Nefiind o placa dedicata acestui subiect, nu putem avea pretenții de la ea, însă voi încerca un overclocking simplu, ca sa vedem cum se comporta.

ASRock X370 Gaming ITX DOCP

ASRock X370 Gaming-ITX este capabila sa ruleze procesorul la 4GHz (1.375V), la fel ca Asus C6E, însă la memorii situația e puțin mai slaba, dar aici intervine BIOS-ul fiecărei placi.

ASRock X370 Gaming ITX OC

 

Nota: Pentru intrebari legate de overclocking, fie el incepator, avansat sau extrem, va astept pe forumoverclocking.ro. 

 


 

Performanta

Cinebench R15

ASRock X370 Gaming ITX Cinebench 

 

GeekBench 4

ASRock X370 Gaming ITX Geekbench

ASRock X370 Gaming ITX Geekbench RAM 

 

7-Zip

ASRock X370 Gaming ITX 7zip 

 

X.265

 ASRock X370 Gaming ITX X265

 

SuperPi

 ASRock X370 Gaming ITX Spi

 

3DMark Time Spy

 ASRock X370 Gaming ITX 3DMark

 

 


 

Consum

Consumul sistemului este influențat de VRM-ul plăcii de baza, prin profilul din BIOS presetat de producător. Din experiența mea ca overclocker, ASRock are una dintre cele mai mici variații in voltaj, față de valoarea setata in BIOS si raportat la Loadline Calibration. Pe X370 Gaming-ITX nu pot măsura cu multimetrul, așa ca ne rezumam la valoarea totala, măsurată la priza.

ASRock X370 Gaming ITX Power

Teoretic, X370 Gaming-ITX consuma mai puțin decât Crosshair VI Extreme, însă diferențele sunt atât de mici, încât se încadrează in marja de eroare.

 

Temperatura

La temperatura CPU, situația sta cam așa:

ASRock X370 Gaming ITX Temp

Iată ca ASRock generează o temperatura mai mare in CPU, față de C6E.

 


 

Preț

Prețul pentru ASRock X370 Gaming-TX/ac este de aproximativ 775lei. Daca socotim ca cea mai ieftina varianta X370 Gaming, pornește de pe la 600 lei, am putea spune ca placa din testul nostru este cam scumpa.

 

Concluzie

Platforma AM4 continua sa-si arate puterea, iar producătorii inovează constant in construcția de placi de baza, pentru a deservi toate tipurile de utilizatori.

ASRock mi-a trimis Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac, o placa mini-ITX, pentru Ryzen, care mi-a lăsat o impresie extraordinara.

Îmi plac dimensiunile acesteia, dar si performanta de care este capabila. Chiar daca este foarte mica, placa este aerisita in construcție si nu prezinta zone cu piese înghesuite.

Prețul pare puțin cam mare, însă si minimizarea are prețul ei.

 

PRO

CONTRA

 

- dimensiuni mici

- performanta

- overclocking

- consum

 

- preț

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.0

9.17

Performanta

9.8

BIOS

9.5

Overclocking

9.0

Capabilități & Tehnologii

8.5

Consum

9.5

Accesorii

8.5

Preț

8.5

 

Premii

best performance 9.8 excellent overclock 9.0 excellent intake 9.5 

 

Asus ROG Crosshair VI Extreme review – tot ce-ti doresti

Chiar daca AMD a lansat Threadripper, platforma AM4 este încă de actualitate, mai ales pentru cei cu bugete mai reduse, dar care au nevoie de mai mult de 4 nuclee per procesor, zona unde Intel nu oferă nimic. Rămân la părerea ca seria Ryzen 5 1600/1600X oferă cel mai bun raport performanta/preț, astfel ca apariția unor noi placi de baza pentru Ryzen nu poate fi decât benefica.

Astăzi puteți citi review-ul plăcii ROG Crosshair VI Extreme, care devine vârful de lance al soluțiilor AM4 de la Asus, poziție cedata de Crosshair VI Hero. Pe lângă aceasta, C6E se orientează si mai puternic către overclocking extrem, așadar azotul lichid urmează sa curgă din plin.

Asus Crosshair VI Extreme set

Specificatii:

Asus Crosshair VI Extreme

CPU

- AMD AM4 Socket

- AMD Ryzen/ A-series/Athlon

- Suporta CPU cu max 8 nuclee

Cipset

- AMD X370

Memorie

AMD Ryzen

- 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3200(O.C.)/2666/2400/2133 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

AMD A-series/Athlon

- 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 2400/2133 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

Dual Channel Memory Architecture

Audio

ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220

- Impedanta separata fata/spate

- 120 dB SNR iesire si 113 dB SNR inregistrare

- SupremeFX Shielding

- ESS ES9023P

- redare la 32-Bit/192kHz

LAN

- 1x Intel I211-AT Gigabit LAN

Slot-uri

AMD Ryzen

- 2x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 sau dual x8)

AMD A-series/Athlon

- 1x PCIe 3.0/2.0 x16 (x8)

AMD X370 cipset

- 1x PCIe 2.0 x16 (max x4)

- 3x PCIe 2.0 x1

Stocare

AMD Ryzen:

- 1x M.2 Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110, SATA & PCIE 3.0 x 4

- 1x M.2 Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110, doar PCI-E

AMD X370 cipset :

- 8x SATA 6Gb/s

- Raid 0, 1, 10

USB

AMD Ryzen/A-series/Athlon:

- 4x USB 3.1

AMD X370 cipset :

- 6x USB 3.0

- 5x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1 (Tip A si C)

Format

- E-ATX
- 12 x 10.6 inch (30.5 x 26.9 cm)


Aspect si construcție

Crosshair VI Extreme este o placa EATX, orientata către gameri si overclockeri. Construcția sugerează inclinația către a doua categorie si voi explica imediat la ce mă refer. Deși seamănă destul de mult cu Crosshair VI Hero, Extreme beneficiază de ceva tehnologie in plus, cum era si normal pentru varful de gama.

Asus Crosshair VI Extreme

Alimentarea CPU este formata dintr-o combinație de 8+4 pini, astfel ca Ryzen sa tragă cat curent are nevoie. Radiatoarele de pe VRM sunt similare cu cele de pe Hero, diferind culoarea. Totuși, plăcile beneficiază de același VRM, cu 12 faze DIGI+, construit cu MOSFETi Texas Instruments NexFET, bobine MicroFine din aliaj si condensatori  10K Black.

Asus Crosshair VI Extreme VRM

Compatibilitatea cu răcirile AM3 a fost o idee minunata pe Hero, iar Asus a păstrat-o si pe Extreme, astfel încât nu trebuie sa schimbați coolerul vechi. Pe de alta parte, nici poturi de azot nu au apărut pentru AM4, astfel ca Asus mi-a dat posibilitatea sa folosesc potul pe care li aveam, mai ales ca am făcut asta imediat după lansarea Ryzen. Ulterior, Kingpin Cooling a lansat prinderea pentru AM4, pentru potul F1 Dark Extreme, deci acum se poate instala pe orice placa a acestei platforme.

Asus Crosshair VI Extreme top

Asus folosește tehnologia T-Topology pe plăcile Crosshair VI, pentru un plus de performanta la memorii. Cele 4 sloturi suporta pana la 64GB DDR4 in dual channel, cu viteze de peste 3200MHz.

Formatul E-ATX nu este degeaba, Asus utilizând spațiul in plus pentru zona de overclocking, situata imediat după sloturile de RAM. Acolo găsim punctele de măsură pentru voltaje, butoanele de Power, Reset, Retry si Safe_Boot, ecranul Q-Code, jumperul pentru modul LN2, plus 2 switch-uri: Slow Mode si RSVD.  O alta parte interesanta este conectorul ProCool, care este de fapt interfața de alimentare a plăcii de baza, dar montata orizontal. Acest fapt înlesnește managementul cablurilor, dar oferă si impedanță scăzută, plus o mai buna dispare a căldurii PCB in acea zona.

Asus Crosshair VI Extreme OC buttons

Switch-ul RSVD este ceva nou si sunt sigur ca doriti detalii. Ei bine, acesta a apărut, pentru prima data, pe Maximus IX Apex si este exclusiv destinat overclocking-ului cu azot lichid. Mai precis, după ce temperatura procesorului scade sub -120C, activarea acestei funcții setează in mod automat niște voltaje in BIOS-ul plăcii, in urma cărora dispare Cold Bug-ul procesorului. Cold Bug este temperatura la care procesorul încetează sa mai funcționeze. Evitând acest CB, se poate ajunge cu temperatura la -196C (temperatura azotului lichid) si se pot obține frecvente mai mari pentru procesor. Pe cei interesați de overclocking, fie el pe aer, lichid sau azot, ii aștept pe forumoverclocking.ro, sa va răspund la întrebări.

Revenind la C6E, coltul din dreapta sus ofera nu mai putin de 6x extensii pentru ventilatoare si răciri cu lichid. O alta extensie este sub radiatorul de la VRM.

Placa are 3 sloturi PCI-E x16, însă nu mai 2 sunt îmbrăcate in armura, ceea ce înseamnă ca numai acestea suporta 2-way SLI, ultimul funcționând la x4 si oferind posibilitatea unui CrossfireX 3-way.

Asus Crosshair VI Extreme bottom

Partea audio este sustinuta de o solutie Asus SupremeFX S1220, secondata de un DAC ESS ES9023P si 2 amplificatoare: TI RC4580 si OPA1688.

Marginea inferioara a plăcii oferă conectorul EZ-Plug (pentru alimentare suplimentara a sloturilor PCI-E, in caz de multi-GPU), 2 interfețe pentru Aura RGB, ROG Extension pentru OC Panel si 4 extensii pentru ventilatoare si water cooling.

Radiatorul de pe cipset este măricel, iar acest fapt se datorează extinderii acestuia peste un slot M.2, aflat in imediata apropiere, contribuind si la răcirea eventualului SSD, instalat acolo. Al doilea port M.2 se afla sub cipset, însă nu beneficiază de răcire. Rețineți ca primul M.2 suporta atât SSD-uri SATA, cat si PCI-E, in timp ce al doilea port, doar PCI-E.

Asus Crosshair VI Extreme M.2

Partea de stocare mai contine si 8 porturi SATA3, atasate de cipset-ul Intel si capabile de RAID 0, 1 si 10.

Asus Crosshair VI Extreme SATA

Începând cu Rampage V Edition 10, fiecare placa de baza din seria Extreme a integrat protecția pentru interfețe, in loc sa o aibă in pachet. Ideea este excelenta, deoarece aspectul final este mult mai atrăgător decât in caz contrar. Așadar, si C6E are aceasta facilitate.

Asus Crosshair VI Extreme interfaces

Tot din beneficiile seriei Extreme, C6E prezinta un scut de protecție pe partea din spate, care are si rol anti-îndoire, dar ajuta si la disiparea căldurii din PCB, acoperind 1.3 din suprafața acestuia.

Asus Crosshair VI Extreme back

Ca la orice varf de gama, pachetul contine o sumedenie de accesorii: cabluri SATA, manuale, abtibilduri ROG, o placuta de extensie pentru ventilatoare, antenele Wi-Fi, un bridge HB pentru SLI, etc.

Pentru monitorizarea si controlul placii, respectiv a procesorului, Asus pune la dispozitie AI Suite II, iar pentru partea audio, Sonic Studio III.

 


BIOS

BIOS-ul Asus este deja bine-cunoscut si nu mai are nevoie de prezentare. Avem la dispoziție toate opțiunile necesare, atât pentru începători, cat si pentru avansați, de a tuna sistemul.


Configuratie

Configurație

CPU

AMD Ryzen 7 1700

Cooler

Alphacool Eisblock XPX + Gelid GC-Extreme

Placa de baza (BIOS)

Asus Crosshair VI Extreme (0401)

RAM

16GB Zadak511 DDR4-3200C16

Stocare

ADATA SX8000 512GB m.2 NVMe SSD

Grafica

Asus GTX 1060 Strix

Monitor

Asus MX27U

Sursa

Seasonic 1200W Platinum

Sistem de operare

Windows 10 x64

Software

Cinebench R15

GeekBench 4

7-Zip

X.265

SuperPi

3DMark Time Spy

Temperatura ambientala a fost menținută constant la 23C. Consumul a fost înregistrat la priza, cu ajutorul unui Wattmetru.


Overclocking

Crosshair VI Hero s-a dovedit excelenta la capitolul overclocking, astfel încât mă aștept la cel puțin același comportament de la Extreme.

Iată cum arata situația generata de profilul DOCP.

Asus Crosshair VI Extreme XMP

C6E a reușit sa preia coroana de cea mai buna placa de overclocking pe socket AM4, de la C6H.

Asus Crosshair VI Extreme OC

Pentru review, am testat doar răcirea pe lichid, însă imediat cum voi avea puțin timp liber, voi testa placa si pe azot lichid.

 

Nota: Pentru intrebari legate de overclocking, fie el incepator, avansat sau extrem, va astept pe forumoverclocking.ro. 


Performanță

Din cauza problemelor cu memoria, de la testarea primelor placi AM4 si pana acum, au apărut mai multe versiuni de BIOS, care au reparat neajunsurile, însă C6E a venit direct cu varianta care integrează AGESA 1.0.0.6, nefiind comparabilă cu primele AGESA, astfel ca graficele vor conține numai rezultatele plăcii Extreme.

Cinebench R15

Asus C6E Cinebench 

GeekBench 4

Asus C6E Geekbench

Asus C6E Geekbench RAM 

7-Zip

Asus C6E 7zip 

X.265

Asus C6E X265 

SuperPi

Asus C6E Spi 

3DMark Time Spy

Asus C6E 3DMark 


Consum

Plăcile Asus supra-volteaza, in general, astfel încât, deși in BIOS apare o valoare, multimetru oferă realitatea, aceasta fiind cu 0.02V mai mare.

Asus C6E Power

Pentru overclocking, am folosit LLC Level 3, iar voltajul procesorului a fost setat manual la 1.381V. Astfel, pe multimetru am citit 1.409V in lucru, ceea ce confirma supra-voltarea de care va spuneam.

Temperatura

Un voltaj mai mare induce temperatura crescuta pentru componenta. Iata cum s-a comportat Ryzen 7 1700 pe Crosshair VI Extreme.

Asus C6E Temp

Pentru 8 nuclee si 16 fire de execuție, alimentate la 1.4V, temperatura maxima de 61C nu este mare deloc.


Preț

Crosshair VI Extreme nu se găsește încă pe piață, însă daca ar fi sa speculez, bazându-mă pe prețul lui Hero (1150lei), as spune ca Extreme va costa in jur de 1400-1600lei.

Concluzie

Asus continua sa lanseze placi pe socket AM4, iar astăzi am primit la test vârful de gama al seriei ROG, respectiv Crosshair VI Extreme.

Placa mi-a lăsat o impresie excelenta, fiind foarte stabila si pregătită pentru overclocking extrem. Nu știm inc apretul la care se va găsi in magazine, însă nu cred ca va depăși 1600 lei. Voi reveni cu informația, când voi afla detalii.

PRO

CONTRA

- BIOS prietenos

- performanta

- overclocking

- consum

- accesorii

-

Evaluare

Aspect & Construcție

9.5

.

Performanta

9.8

BIOS

9.5

Overclocking

9.5

Tehnologii

9.5

Consum

9.0

Accesorii

9.5

Preț

.0

Premii

best performance 9.8 excellent overclock 9.5 

Cele mai citite

Error: No articles to display