7 Mituri despre recuperarea de date de pe suporturile magnetice

Desi o unitate de calculator, un stick, un hard disk pot fi inlocuite in caz de accident, datele pierdute de pe aceste dispozitive nu mai pot fi inlocuite. Fie ca este vorba de email-uri, liste de clienti, documente, prezentari, poze, video si nu numai, datele au devenit o parte importanta din viata noastra de zi cu zi.
Ce se intampla cand aceste date, de care depindem atat de mult, s-au pierdut sau nu pot fi accesate? Cu siguranta sunt situatii dramatice care conduc "victima" la luarea unei decizii pripite. Fie ca apelam la sugestiile prietenilor, la sfaturile gasite pe internet sau la gandirea logica, este foarte important sa facem alegerea corecta.
Ceea ce pentru o firma specializata de recuperare poate fi un simplu caz, se poate transforma intr-un cosmar daca alegeti sa faceti incercari pe la prieteni, cunostinte sau oameni gen "repara tot".
Sa analizam ''Miturile'' legate de recuperarea de date, gasite pe internet:

Mitul 1: ''Mitul schimbarii platanelor''
Este unul dintre cele mai circulate mituri pe internet. Se crede ca daca un hard scoate sunete, adica este defect mecanic, schimbarea platanelor rezolva problema. Metoda raspandita pe internet ar fi gasirea unui hard disk functional identic cu cel defect si schimbarea platanelor de pe hardul defect pe hardul bun. Exista cateva aspecte care contravin acestui mit si care demonstreaza cat de grava poate fi o astfel de procedura :
- hardurile se desfac in CLEAN ROOM CLASS 100, orice desfacere in mediu normal poate duce la pierderea datelor datorita particulelor de praf din aer.
- platanele hardurilor sunt sincronizate, orice extragere a platanelor unul cate unul duce direct la pierderea datelor. Deasemenea si extragerea platanelor cu prese artizanale duce in peste 80% din cazuri la pierderea datelor.
- in peste 90% din cazuri mutarea platanelor nu este necesara conform statisticilor oferite de BIT DATA RECOVERY. In majoritatea cazurilor cu defect mecanic problemele sunt deteriorarile de suprafata sau deteriorarile capetelor de citire, ceea ce nu necesita mutarea platanelor.
- in 99% din cazuri daca platanele sunt extrase in afara unui centru specializat de recuperare date, ulterior datele nu mai pot fi recuperate.

Mitul 2: "Mitul schimbarii partii electrice a hardului"
Foarte multi cred ca in momentul in care un HDD nu mai functioneaza in mod sigur problema provine de la partea electrica a hardului. Asadar primul gand este schimbarea partii electrice .... insa de multe ori nu se stie ca acest lucru poate produce deteriorari ale hardului daca aceasta nu este facuta cum trebuie.
Este adevarat ca la modelele mai vechi de harduri Maxtor, Seagate era posibil acest lucru dar, toate modelele noi de harduri au PCB-uri unice special adapatate exact pentru hardul de pe care provin. Uitlizarea unui PCB necorespunzator poate duce la deteriorari in zona de FIRMWARE sau chiar la deteriorari ale capetelor de citire.

Mitul 3: ''Si noi facem recuperare de date...''
In ultima perioada am auzit din ce in ce mai multe firme sau persoane specializate din domeniul IT care inafara de serviciile de specialitate oferite se ocupa si de recuperare de date.
In peste 90% din cazuri aceste firme sau consultanti IT inteleg prin recuperare date ca hardul se conecteaza pe un calculator si se scaneaza cu un soft, iar datele sunt recuperate. Multi dintre ei incearca diverse operatiuni in speranta recuperarii datelor, operatiuni care insa esueaza, iar in final cand ajung intr-un centru specializat de recuperare date starea hardiscului este inrautatita.
In foarte multe cazuri o problema de functionare defectuoasa a unui capat de citire este interpretata de un IT ca fiind "hardul asta are BAD sectoare" iar incercarile repetate de scanare a hardului pot duce la deteriorari majore de suprafata. In alte situatii asa cum am explicat si mai sus se incearca solutia universala "hai sa schimbam partea electrica" fara sa se stie ca acest lucru poate produce deteriorari majore ale hardului.
Desigur, optiunea de a alege o firma de recuperare date atunci cand este cazul, va apartine in totalitate. Insa, daca datele dumneavoastra sunt importante sfatul nostru este sa nu le lasati pe mana celor "buni la toate".

Mitul 4:'' Garantam recuperarea datelor indiferent de situatie''
Nimeni nu poate garanta 100% recuperarea datelor de pe nici un mediu de stocare existent. In general cei care fac astfel de afirmatii le fac doar pentru a atrage clientii! Realitatea este ca datele se pot recupera in aproximativ 80 – 90% din cazuri. Exista cazuri in care recuperarea datelor este imposibila. Spre exemplu daca un hard extern a fost scapat de pe birou si era in functiune in timpul cazaturii, exista o probabilitate de peste 70% sa se fi produs deteriorari majore de suprafata, mai pe intelesul tuturor zgarieturi pe platane. In astfel de cazuri in functie de gradul deteriorarilor, datele pot fi recuperate partial sau nu pot fi recuperate deloc. Recuperarea datelor partiala poate reprezenta un procent de 1 pana la 99%. In mod sigur un hard scapat produce deterioarari de suprafata de minim 1%. Pentru acest gen de caz este o certitudine ca recuperarea totala nu se poate realiza.

Mitul 5: " Mitul INCALZIRII sau INGHETARII fortate a Hard Disk-ului"
Exista pe multe forumuri discutii despre harduri care nu mai functioneaza si recomandari conform carora se pot recupera datele daca pastrezi hardul in frigider sau daca il supraincalzesti o perioada de timp.... Toate componentele hardiscului sunt in mare parte metalice si racirea fortata poate produce o contractare a anumitor componente, in timp ce incalzirea fortata poate produce o dilatare. Cert este ca aceste proceduri pot face mai mult rau decat bine pentru un HDD. In timpul racirii hardiscul poate produce condens si astfel se pot produce deteriorari de suprafata la prima alimentare, iar daca se supraincalzeste un HDD poate produce alterarea capetelor de citire care sunt un ansablu extrem de sensibil. In anumite situatii un hard care are o temperatura foarte mare se poate ventila pentru ai fi scazuta temperatura si atunci e posibil sa functioneze mai bine, dar in nici un caz nu trebuie bagat la congelator.

Mitul 6: "Mi-am criptat hardul si acum sunt in deplina siguranta, doar eu am acces la date"
Orice HDD odata encriptat reduce sansele de recuperare cu minim 50%. Este adevarat ca ofera protectie fata de un eventual intrus care vrea sa acceseze datele respective, dar e posibil sa te protejeze atat de bine incat sa pierzi accesul la propriile date. In general este suficient un mic soc al hardului si informatia nu ma poate fi decriptata deoarece se deterioreaza zona de decriptare sau un virus poate sa stearga MBR-ul, unde de multe ori se afla informatia necesara pentru decriptarea datelor. In general este recomandat sa se faca copii de backup cu o anumita regularitate, spre exemplu la o luna.

Mitul 7: ''Prefer sa ma incred in mainile unui prieten sau firmei IT cu care colaborez, decat intr-un centru specializat pe recuperare, deoarece tin la confidentialitatea datelor mele.''
In general toate centrele specializate de recuperare de date semneaza pentru fiecare caz un acord care include clauza confidentialitatii. Datele indiferent de situatie raman confidentiale si accesibile doar posesorului de drept. Orice incercare de incalcare a clauzei atrage dupa sine sanctiuni grave conform legii. Atat firmele IT cat si prietenii nu garanteaza acest lucru.

defect-mecanic-bit-data-recovery

Va recomandam sa mergeti la un centru specializat pentru a fi siguri de securitatea datelor dumneavoatra , nemaipunand la socoteala factorul competenta care este categoric in favoarea unei firme specializate!

BIT DATA RECOVERY (sursa acestui articol), cea mai specializata firma de recuperare date din Romania, poate sa va ofere DIAGNOSTICARE GRATUITA in maxim 24 de ore indiferent de natura sau cauza deteriorarii Hard Disk-ului dumneavoastra.

Cele mai citite